Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов отхвърли идеята хотелските ресторанти да работят до след полунощ на Нова година

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не прие идеята на колежката си Марияна Николова, която поиска да се удължи работното време на ресторантите в хотелите до 00,30 ч. на Нова година.

Той коментира предложението в профила си във "Фейсбук", в който Ангелов е посочил два аспекта в казуса - "формален и морален"..

"Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана", пише той.

По думите му моралният аспект е по-сложен, тъй като мнозинството българи ще прекарат празника у дома, "спазвайки мерките коректно и съвестно".

"Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", казва Ангелов, като подчертава, че това е лично негово мнение.

Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че ще предложи на Националния оперативен щаб, да се направи изключение и на 31 декември срещу 1 януари ресторантите в хотелите да работят до 00,30 ч. часа. Тя обяви още, че е била таен клиент - дегизирана с маска и качулка, за да провери качеството на хотелските услуги и дали се спазват противоепидемичните мерки. 

"Като министър на туризма ще предложа все пак на Нова година да може да се остане в ресторанта на хотела до полунощ. Предложението на бранша е поне до 00.30 ч. да могат да работят ресторантите в хотелите, за да могат гостите да посрещнат Новата година, вместо да разнасят храни и напитки в стаите“, обясни Николова. 

Туристическият бранш също подкрепи намерението на вицепремиера. В позицията си от туристическия бранш декларират готовността си стриктно да спазват действащите противоепидемични мерки в подкрепа на здравната система и усилията на всички български граждани за преодоляването на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. 

По-рано през деня обаче собствениците на заведения извън хотелите реагираха остро срещу намерението на министъра и го определиха като дискриминационен, недопустим двоен стандарт към останалата част от бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във