Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелов: Намираме се в пика на третата вълна от коронавируса

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите на заразени с коронавирус в страната. Намираме във върховата част на третата вълна и започваме да вървим в най-високата част на платото. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

Има натиск върху лечебните заведения, но той е много различен в различните области на страната. Най-осезаем продължава да бъде в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна, каза Ангелов. "Най-големият натиск е този върху психиката на хората. Различни хора се опитат да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Моля, нека всеки един български гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова и е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, подчерта здравният министър. "Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят", увери той.

"Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой ваксинирани българи. Числата за последната седмица са средно около 15 000 ваксинирани на ден. Очакванията са това число да се увеличи с пристигането на допълнително количества ваксини", посочи Ангелов.

"Няма друга страна в Европа, в която хората получават достъп до ваксина, а накрая се отказват, защото не е тази ваксина, която искат да си поставят", изтъкна здравният министър. Очаква се до края на април страната да получи достатъчно количество ваксини и да има възможност на хората да направят информиран избор за ваксина.

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения, съобщи министърът.

Близо 1 млн. души са хората с изграден имунитет срещу коронавируса, това давало основание да разхлабят мерките. В общия брой на хората с изграден имунитет влизат потвърдените случаи на COVID-19, имунизираните и предположения  300 000, изкарали безсимптомно вируса.

Към 74% от леглата за неусложнени случаи са заети и 71% от интензивните легла. Има възможност за увеличаване на леглата там, където се налага, без това да компрометира нуждата от легла за пациенти без COVID-19.

4207 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 17947 теста през изминалото денонощие. Нужда от болнично лечение имат 10093 души, 772 са в интензивни отделения. Починали за денонощие са 129, излекувани са 3869 души. 11956 е общото число на положителния медицински персонал от началото на пандемията до момента. В момента 1216 са активните случаи, от които 1070 са на домашно лечение. 146 са в лечебните заведения. 11 са в интензивните структури.

Здравният министър изрично подчерта, че система разполага с 48 000 легла за активно лечение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във