Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангелкова спешно събира туроператорите, заради фалита на „Томас Кук”

Предприели сме всички необходими стъпки, така че туристите, които са резервирали места, да бъдат върнати обратно. По данни на британското посолство в България има около 2500 туристи, които са пристигнали с фалиралата британска авиокомпания “Томас Кук”. Това съобщи на специална пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова. Информацията от правителството на Обединеното кралство е, че задълженията ще бъдат покрити за туристите, добави тя.

Ангелкова съобщи още, че за утре е свикала среща с всички туроператори, за да може да се получи по-ясна информация от бизнеса какви биха били последиците от фалита.

„Всички 6000 хотела по света, с които оперира "Томас Кук", ще получат своите плащания, така че да бъдат покрити разходите на хотелиерите по тези туристи”, заяви още министърът. Тя добави, че министерството й следи ситуацията непрекъснато, „така че максимално да минимизираме щетите в България”. Ангелкова подчерта, че със сигурност този фалит ще доведе до сериозни затруднения за планирането на следващия летен туристически сезон у нас. Така че предстояла изключително сериозна работа.

Ангелкова не потвърди появилата се информация, че вследствие на фалита на "Томас Кук" има риск за фалит на български туроператор, но отбеляза, че създалата се ситуация ще затрудни работата на всички български туроператори. Министърът уточни, че досега около 400 000 туристи са идвали у нас с британската авиокомпания, като "Томас Кук" е осигурявала от 30 до 50% от полетите, с които през лятото у нас идват британски туристи. Компанията няма регистриран клон в България, посочи още Николина Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във