Банкеръ Daily

Общество и политика

Ангел Джамбазки ще подари на Херо Мустафа "Песни за Македония"

"Нейно превъзходителство посланикът на САЩ в България Херо Мустафа във видеозапис рецитира най-популярната част от стихотворението на Иван Вазов "Де е България?", като призова българите да си припомнят кой е авторът. Поздравявам посланик Мустафа с избора и с чудесния български език. Радваме се всеки път, когато други страни се стремят да познават и уважават българската култура и история. Полезно е. Също така, вярвам, че едва ли има българин, който не знае автора на стихотворението." Това написа във "Фейсбук" зам.-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

"Ще ми се обаче да припомня как продължава това стихотворение. Госпожа Мустафа стигна до "... де Марица тихо шава из тракийска равнина". А точно след този куплет Вазов продължава отговора си на въпроса къде е България: "там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни". Точно така: България, според Вазов, е там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни. Всеки, който е забравил, може да погледне как свършва стихотворението", пише Джамбазки.

"Между другото, то включва и следния куплет" "До чукарите Карпатски е стигнала тяхна власт и стените Цариградски треперали са тогаз", напомня още евродепутатът.

По думите му е хубаво нашите партньори да припомнят общата история на България и Македония. "Радваме се също, че в тези дни Северна Македония вече е част от НАТО", заявява заместник-председателят на ВМРО.

 Джамбазки се надява, че посланик Мустафа ще продължава в този дух. "Затова ще ѝ подаря нещо друго от Вазов – стихосбирката "Песни за Македония". Историята и литературата свързват, а не разделят", пише в заключение евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във