Банкеръ Weekly

Общество и политика

АНГАРСКИ НАПУСКА БРИБАНК?

Икономическият съветник на президента Красимир Ангарски напуска БРИБАНК - това бе най-оборотната банкова клюка за изминалата седмица.


Не съм подавал оставка - заяви за в.БАНКЕРЪ Красимир Ангарски. - Но още миналата година заявих на акционерите, че ще реша дали да остана председател на управителния съвет на банката и неин изпълнителен директор, едва когато видя резултатите й за 1999 г. и разбера кои ще бъдат новите й акционери.


Коментарът сред финансовите кръгове обаче е друг: Да, бе. Не бил подал оставка. Тогава може да се каже, че са му я подали. Чудно обаче защо това става чак сега. Та нали Ангарски влезе в банката по настояване на Емил Кюлев.


От самата БРИБАНК, която заради Ангарски получи прякора президентската банка, миналата седмица запазиха гробовно мълчание по въпросите, свързани с дневния ред на общото й събрание, насрочено за 7 април. На него освен че ще приемат баланса и отчета за приходите и разходите на банката за 1999 г., акционерите й ще вземат решение и за разпределение на печалбата. Освен това те ще променят устава на банката и ще направят промени в надзорния й съвет.


Ежедневните опити на репортера на в.БАНКЕРЪ през миналата седмица да се свърже с прокуриста на БРИБАНК Светослав Божилов и да получи от него информация за евентуалните решения на предстоящото общо събрание останаха напразни. Защо точно от Светослав Божилов ли? Отговорът е прост - макар и да се води прокурист, г-н Божилов на практика контролира БРИБАНК и нищо съществено в нея не се случва без неговата благословия. На практика той присъства в надзорния съвет на банката чрез своята фирма Бост, а в акционерния й капитал чрез няколко фирми и фондации. И единствено Светослав Божилов може да даде официалната информация за това подал ли е Красимир Ангарски оставка, или възнамерява да го стори на общото събрание на 7 април. Единствено той може да осветли и въпроса ще има ли БРИБАНК нов голям акционер и кой ще е той? Защото това е вторият значим проблем, който от седмица занимава финансовата общност у нас. В момента внесеният акционерен капитал на банката е около 13.4 млн. лв., но според самия Красимир Ангарски крайно време е той да бъде попълнен до 20 млн. лева. Откъде ще дойдат останалите 6.6 млн. лв. ли? В банковите среди твърдят, че част от тези пари ще внесат фирмите на Славчо Христов - строителен предприемач, който е по-известен като собственик на елитния ресторант Олимп и когото медиите поне от година насам описват като близък на премиера Иван Костов. В тази ситуация по-любопитният въпрос е: ще стане ли президентската банка премиерска?


Не съм акционер в БРИБАНК, но присъствам в надзорния й съвет с моя фирма. Имам много добри взаимоотношения с банката, тъй като тя е мой финансов партньор при бизнесначинанията ми в строителството, коментира за в.БАНКЕРЪ Славчо Христов. Той обаче не пожела да каже името на въпросната фирма, нито дали смята да става голям акционер на кредитната институция.


В надзорния съвет на банката освен Бост сега официално фигурират още две дружества - Агрохолд и Алинея. Като се има предвид, че първото, което също не е акционер в БРИБАНК, е собственост на Валентин Златев, излиза, че Славчо Христов е представен в надзорния съвет чрез Алинея. Според Държавен вестник обаче собствениците на въпросната фирма са Антон Андонов, Валентина Иванова, която председателства Надзорния съвет на БРИБАНК и Радослав Иванов.


Капиталът на БРИБАНК ще бъде попълнен с чуждестранни пари или по-точно със средства, чийто корен е на североизток от България. Това пък е другата версия, която битува във финансовите среди. Те припомнят, че руският Газпром или неговите многобройни фирмени филизи на няколко пъти безуспешно са се опитвали да стъпят на българския банков пазар. Този път се очаква да направят това през БРИБАНК, смятат наши банкери и уточняват, че вероятно операцията ще стане през няколко фирми, чиято връзка с газовата компания майка трудно може да бъде напипана.


Дали някоя от двете версии ще се окаже истинска, ще стане ясно едва след акционерното събрание на БРИБАНК на 7 април, ако, разбира се, преди това Светослав Божилов не реши да проговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във