Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Райчев предрече парламентарни избори до края на годината

Смятам, че до края на годината ще има предсрочни парламентарни избори, каза социологът Андрей Райчев пред БНР, коментирайки политическите скандали.

"Не мога да кажа, че рухва доверието в основите на системата, това е като замеряне с развалени домати. Далеч сме от украинския модел, при който беше показан червен картон на политическата класа. У нас някои вярват, че чуждите са такива, а нашите не са. А и списъкът на „Апартаментгейт“ не е толкова голям", каза Райчев. По думите му купуването "по тарифна оценка" е масово. Според него това е нарушение като пресичането на червено. Неплащането на данъци е в друга графа. Райчев е категоричен, че трябва да има прозрачност кой колко данъци плаща, а собствеността на хората, занимаващи се с политика, трябва да е прозрачна.

Според него тенденцията в момента е, че опозицията запазва рейтинга си и не расте. Той посочи, че соцпартията след Виденов само веднъж е пресякла милион гласове. "Те не мърдат, а ГЕРБ слиза и е процент - два под БСП. Логично е да се изхожда от реми в този момент. ГЕРБ не спада главоломно - до около 900 000, но това не означава, че ще се явят всички. Ако ГЕРБ успее да мобилизира 700 000, вероятно ще спечели изборите", обясни социологът.

Райчев смята, че на евровота БСП се явява на вътрешни избори, а ГЕРБ се опитва да покаже съвсем реалните си външни успехи. Външната политика на Борисов даде сериозни плодове. Друг е въпросът дали точно това ще намери израз пред урните, подчерта Андрей Райчев. Той обясни, че трябва да се говори за 16 евродепутати, 17-то място е въпрос на чиста случайност и е непредвидимо кой ще се пребори за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във