Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Райчев: От ГЕРБ са под бомбардировка, грешат от нерви

Андрей Райчев

"От ГЕРБ вече са под бомбардировка. Те винаги са доминирали в медиите, но все повече лоши неща се чуват за тях от медиите и това за тях е много необичайно. Изнервя ги и понякога грешат от нерви. Те просто трябва да изчакат, това е неизбежен период." Това заяви социологът Андрей Райчев. Според него реалният проблем на ГЕРБ е, че няма съюзник. Той даде пример с БСП, които навремето също изпаднали в такава ситуация.

"Никой не иска с ГЕРБ. Какво чакат те? Да станат пак мнозинство? Това няма да се случи. Те чакат така да се случи с техните противници, че някой да поиска с тях. Тази ситуация обаче не е няколкомесечна, а няколкогодишна", каза социологът пред bTV.

Политологът Димитър Ганев се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че ГЕРБ очевидно е в отбранителна позиция и това няма да спре. Според него партията на Бойко Борисов трябва да се зареди с търпение.

Райчев и Ганев коментираха и новосъздалата се коалиция между ВМРО, "Воля" и НФСБ.

"Никога в политиката едно плюс едно не е равно на две. Най-важното нещо в една такава коалиция не е аритметичният сбор, защото част от гласоподавателите на ВМРО не биха приели коалиция с "Воля" или пък симпатизантите на Марешки не харесват ВМРО. Това автоматично води до отлив от избиратели. Има коалиции, които намаляват подкрепата. Има и такива, които я увеличават. Проблемът на тази коалиция е, че няма силен разказ", на мнение е Димитър Ганев.

"В момента се опитват да кажат – лидерите крачка назад, което е силна теза, но въпросът е дали това ще даде силен ефект, който ще подобри резултатите им. Според мен им трябват и други тези", допълни политологът.

Според Андрей Райчев тезата "лидерите назад" ще е печеливш ход в този случай. "Същото се отнася и за Борисов. Идеята на ГЕРБ в момента е мълниите да падат върху Даниел Митов и вътрешните играчи да не се хабят. Според мен той ще е и кандидат за президент. В този смисъл и тук има крачка назад", добави той.

По думите на Райчев независимо кой е кандидатът за президент на ГЕРБ, той ще загуби и очевидно партията няма да жертва силен играч. "И на следващите избори няма съмнение, че фрагментацията ще се запази. Този път обаче те няма как да не направят правителство. Ако втори път направят този номер като първия, ще е катастрофа. На 12 юли те ще трябва да предлагат някакво правителство. Друг е въпросът дали ще мине", допълни социологът.

"Ако Трифонов не поеме отговорност, може да има наказателен вот срещу него", смята Димитър Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във