Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Райчев: Големият коз на Борисов е заявката, че няма да е премиер от март

Политологът Андрей Райчев коментира пред БНР последните рокади в кабинета "Борисов 3", обявени днес. Според него те могат да бъдат разглеждани като оценка на Борисов за силата на протеста. "Колебанието на Борисов беше между малко и много, като малко означава да смени министри, много - да сложи някого на свое място. В случая отстъпи малко", разтълкува ремонта на правителството Райчев.

Според него Борисов никога не защитава незащитими окопи. В случая на Горанов отстъпва незащитима позиция. Горанов си отива заради Божков. Премиерът си развързва ръцете, има възможност даже да атакува.

Вторият окоп, който Борисов отстъпва, е министерството на икономиката, а третият - Ангелкова, като причината е вътрешнокоалиционна - искане на Валери Симеонов, отбеляза Райчев.

Има един непредаден окоп - фамозният Данаил Кирилов запазва поста си. Това е слаба огнева точка и мисля, че те ще съжаляват за нейното удържане, каза още социологът.

Борисов не се интересува особено какво ще стане вляво, но появата на антиборисовска линия вдясно се смята за най-главния въпрос. Затова Христо Иванов беше обвинен, че иска да превземе поста главен прокурор, допълни Райчев.

Той определи назначението на Кирил Ананиев за финансов министър като "технологично". Според Райчев външен човек трудно би вникнал в ситуацията.

Най-големият коз на Борисов е заявката, че няма да бъде премиер от март. Огромна сила е да кажеш "аз няма да бъда премиер, ще остана лидер на партия", подчерта Райчев.  Според него от политиците у нас такава сила има само Доган.

Никой не знае какво ще направи протестът, това е отвореното бъдеще. Борисов изигра своя ход, каза още Андрей Райчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във