Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Райчев: ДПС прави три необичайни неща и се радикализира

"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната". Това коментира социологът Андрей Райчев.

По думите му ДПС никога не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. "И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира Райчев.

Отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена политическа сила, смята той. Причината е, че "това е нашата донякъде етническа партия, защото ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало", каза Райчев.

Той допълни, че сега от Движението правят обратната демонстрация. "Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъде стигматизирано и сатанизирано", препоръча социологът пред БНР.

В коментар за предстоящите избори Райчев обясни, че от електората на ДПС е имало хора, които не че са харесвали толкова много Слави, колкото са му връчили мандат, за да свали Бойко Борисов. Сега този електорат ще се премести към "Продължаваме промяната".

"Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", смята Андрей Райчев.

По думите му действащият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур."

Прогнозите на Андрей Райчев са, че до балотаж ще стигнат Румен Радев и Анастас Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във