Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Новаков посочи какви поправки предлага страната ни в пакет „Мобилност“

Исканията за промяна в законодателството, които българските евродепутати ще внесат по пакет „Мобилност“, ще бъдат концентрирани върху връщането на камиона и водача в страната, в която е регистрирана фирмата. Това съобщи пред БНР депутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков. Според пакета камионът трябва да се връща на 8 седмици, а водачът - на 4.

„Една от поправките е изтриване на текста, който предвижда връщането на водача. Другата поправка предвижда спазването в настоящия вид на текста, който е за връщането на шофьора, но с едно ново изречение, което добавяме – че настоящата разпоредба не отменя правото на всеки свободен човек, в това число и международните шофьори, сами да избират къде да прекарат почивката си. С това се стремим да обезсилим това искане на подкрепящите пакет „Мобилност“ шофьорите да са задължително вкъщи на всеки три или четири седмици, което намираме за абсурдно“, каза Новаков.

Поправките трябва да бъдат внесени до средата на май. През юни следва вот по пакета в транспортната комисия, а през юли той трябва да бъде гласуван за втори път на пленарна сесия на Европейския парламент, преди да влезе в сила окончателно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във