Банкеръ Daily

Общество и политика

Андрей Ковачев се обяви за директен избор на президент на Европейския съюз

"Предложението за водещ кандидат беше много по-демократично и ЕК щеше да има много по-голяма легитимност. За съжаление в Европейския съвет, където ЕНП няма мнозинство, се събраха лидерите на страните от ЕС и решиха по непрозрачен начин да номинират други кандидати за позициите в ЕС. Това е Европа на нациите - да се събере през нощта Съветът и да реши каквото си иска". Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на ЕНП. Той уточни, че веднага след номинацията ѝ Урсула фон дер Лайен се е срещнала с групата на ЕНП в Европарламента и е заявила амбицията си за по-единен и по-силен Европейски съюз.

Според Ковачев Фон дер Лайен ще успее да събере мнозинство в Европейския парламент. Самият той ще гласува за номинацията ѝ за председател на Еврокомисията. 

Евродепутатът се обяви за директен избор на президент на Европейския съюз. "Трябва да има много по-бързо и по-ефикасно вземане на решения в ЕС, както в една национална държава - делегиране на права и задължения на национални правителства и на национален президент, така би трябвало и в ЕС да вървим в такава посока".

Андрей Ковачев изрази възмущение от думите на външния министър на Сърбия и коментира казуса, в който България и Сърбия взаимно търсят диплометически обяснения, след като Ивица Дачич реагира остро на реплика на Бойко Борисов за статута на Косово. "Мисията на ЕС е това, което ни е разделяло, да бъде преодоляно. Ние искаме интеграцията на страните от Западните Балкани, но те трябва да преодолеят своите исторически проблеми. Ние не искаме в Европейския съюз да влизат страни с проблеми, които да станат проблеми на ЕС. Включително и нашите проблеми със Западните покрайнини. На ниво Белград всичко изглежда идеално, а като отидете в Босилеград - нищо не е идеално", разясни евродепутатът. 

Във връзка с решението на Народното събрание да намали партийните субсидии и последвалото писмо на БСП до европейски институции и дипломати, Ковачев коментира, че това е национална политика и не е тема, по която европейските институции трябва да дават съвет. 

Ковачев потвърди, че Мария Габриел ще е българската номинация за еврокомисар. По думите му ресорът дигитализация е важен, но не прогнозира дали България отново ще го получи. "Предстои да преговаряме с г-жа Фон дер Лайен за възможно най-добрия ресор за България", категоричен беше евродепутат

Facebook logo
Бъдете с нас и във