Банкеръ Weekly

Общество и политика

Андреева още умува дали да махне шефа на фонда за лечение на деца

Въпросът с оставката на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина Иван Станкова продължава да стои на дневен ред. Причината е, че тя все още оглавява фонда, въпреки че преди дни здравният министър Таня Андреева призна, че вероятно тя ще бъде сменена. Станкова обаче отсече, че няма намерение да напуска поста въпреки критиките на пациентските организации.

При посещението си в Троян министърът заяви, че ако Ива Станкова не се справя с работата, няма да се поколебае да я отстрани. По думите на Андреева тя е добър лекар, педиатър и има много предложения за промяна в работата и оптимизацията във фонда.

"Казах й, че разчитам на нейната добра преценка дали би могла да се справи с промяната на философията на работата на фонда, защото той вече не може да функционира по този начин", увери още здравният министър. Според нея в политиката на този фонд трябва да се промени организацията на работа, тъй като в последните години се увеличава броят на молбите, които фондът разглежда и за които взима решения. Следващата седмица на заседание на Обществения съвет ще бъдат обсъдени предложенията за оптимизация на работата на фонда, които сформираната преди месец работна група трябва подготви.

Здравният министър направи и коментар за разпределяне на бюджетите за дейностите на лечебните заведения. Новата методика беше предложена от управителя на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, но Надзорният съвет не е стигнал до решение. Според нея в по-голямата си част ресурсът на касата трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения, като се намалят разходите за медикаменти и медицински изделия. Престои до края на годината да бъдат изградени три Национални болнични комплекса за спешна помощ, като първият ще е в Бургас, разкри Таня Андреева

Facebook logo
Бъдете с нас и във