Банкеръ Daily

Общество и политика

Андон Миталов засега няма да бъде уволнен

Съдията от спецсъда Андон Миталов засега няма да бъде дисциплинарно уволнен. Това реши единодушно съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Миталов беше санкциониран от Вашингтон за корупция и получи забрана да влиза в САЩ.

С 12 гласа "за" съдийската колегия на ВСС прие само за сведение предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за освобождаване на магистрата. Беше решено Кирилов в 7-дневен срок да обясни откъде и кога е научил за нарушенията на Миталов. Освен това трябва да предостави доказателства как магистратът е уронил престижа на съдебната власт. 

"За това, че престижът на съдебната власт е уронен, аз смятам, че доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих го на колегите от съдийската колегия. Ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тази група обстоятелства", посочи Кирилов.

Според него изявлението на Държавния департамент на САЩ е базирано на правен факт. "Не очаквайте обяснения от мен, твърденията трябва да бъдат разследвани. Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно", подчерта министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във