Банкеръ Daily

Общество и политика

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се".

Членовете на СЕМ определиха концепцията на Андон Балтаков като модерна и блестяща. Беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии като Асошиейтед Прес и Си Ен Ен, както и визионерското му мислене. 

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. На първото гласуване никой от тях не събра нужните три гласа, за да спечели конкурса.

При първото гласуване фаворитите бяха двама – временно управляващият радиото Антон Митов и явяващият се за първи път на конкурса за директор Андон Балтаков. За Антон Митов гласуваха Розита Еленова и София Владимирова. За Андон Балтакова своя глас дадоха Галина Георгиева и Бетина Жотева. Ивелина Димитрова, която гласува за Митко Димитров, отбеляза, че е впечатлена от концепцията на Андон Балтаков, но че тя не е съобразена с реалностите в радиото. В същото време подчерта, че дори и да има риск, е важно да има единство. 

"Времената, ситуацията е изключително сложна и е важно да има представителство. Затова въпреки резервите си ще подкрепя кандидатурата на Андон Балтаков“, аргументира се Ивелина Димитрова.

Затова при повторното гласуване единствено Розита Еленова гласува "въздържал се". Всички останали бяха "за" Андон Балтаков. А в коридорите Бетина Жотева, първата горещо подкрепила Балтаков, успокояваше журналистите: "Споко – идва млад човек, с нова енергия, ще ви оправи и финансирането".

Припомняме, че при публичното си изслушване на Андон Балтаков предложи:

 - промяна в модела на финансиране на БНР чрез "здравословен микс" - определен процент от събрания корпоративен данък и определен процент от данъците на физическите лица;

- въвеждане на практиките на търговските радиостанции при управлението на човешките ресурси и финансите в БНР;

- приоритетно развиване на присъствието на радиото в дигиталното пространство - стрийминг продукти, образователни приложения и програми - една за аудиторията, желаеща да опознае страната ни, и втора - за туристите, които вече са пристигнали тук;

- повече концертна, лицензионна и издателска дейност.

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради това, че програма "Хоризонт" бе спряна от ефир за 5 часа, което застраши националната сигурност.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във