Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев позволи пътуване до близки по здравословни причини или за снабдяване със стоки от първа необходимост

Министърът на здравеопазването издаде днес заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В новата заповед се дава възможност да се пътува от едно населено място в друго, ако се налагат грижи за роднини или близки, както и за снабдяване със стоки от  първа необходимост, когато в населеното място по постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:


  • служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;

  • медицински документ;

  • документ за самоличност;

  • декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

В същото време пловдивчани поискаха връщане на стария режим на представяне на декларациите. В Пловдив 20-25 минути се чака в часовете пик на контролно-пропускателните пунктове, но иначе преминаването на моторните превозни средства става за около минута, увери пред БНР директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

„Старият режим на преминаване, при който шофьорите само показват декларацията си, е по-удачен“, заяви кметът на града Здравко Димитров, който инспектира КПП-то на Карловско шосе.

„За да се ускори преминаването и за да се намали рискът за полицаите от прекия контакт с хората, защото те поемат декларациите, ще коментирам с премиера Бойко Борисов дали да не върнем стария режим, при който документите само се показват“, изтъкна кметът Здравко Димитров.

Повечето от шофьорите също изказаха мнение, че старият режим на преминаване е по-добър. „Събирането на декларации от полицията е напълно безсмислено“, са на мнение водачите.

Старши комисар Рогачев потвърди пред репортери, че данните от декларациите на гражданите не се обработват от властите и бланките само се трупат в полицията.

По инициатива на кмета Димитров от няколко дни за дежурните полицаи се осигурява храна два пъти дневно. Става дума за около 200 служители на реда на ден. Също по негово разпореждане ОП „Чистота“ са оборудвали постовете с химически тоалетни, чешми с дезинфектант и кошове за отпадъци.

Доброволно формирование „Пловдив 112“ започна да раздава чай на дежурните на 13-те пункта, разположени на входно-изходните артерии на града. „Полицаите са там по 12 часа, а времето е студено и затова решихме два пъти дневно да им носим топли напитки. От собствен опит знаем колко е трудно едно толкова дълго дежурство на открито“, обясни ръководителят на формированието  Георги Влайков. Формированието разнася храна и лекарства на хора в рисковите групи – възрастни пенсионери и болни, както и на хора под карантина. Във формированието в момента в Пловдив са мобилизирани 78 доброволци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във