Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев отмени заповедта за задължително носене на маски

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е подписал да бъде отменена заповедта за задължително носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места

Мярката беше въведена вчера, но беше посрещната от голямо обществено недоволство. Причините бяха, че маските се намират трудно, липсват в аптеките или се продават на завишени цени. В същото време глобата за неспазване на заповедта трябваше да е 5000 лева.

Здравният министър обяви на брифинг в Министерския съвет, че държавата ще закупи 1 милион предпазни маски и те ще бъдат раздадени, чрез Министерството на труда и социалната политика, на социално слаби хора. Той уточни, че маските са от най-висок клас, със сертификат и са най-подходящи за защита. 

"Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства", каза още здравният министър.

След като бъдат закупени маските, Ананиев ще направи призив към гражданите да ги носят, когато излизат. Но за неспазването на препоръката няма да бъде налагана глоба.

Здравният министър увери,че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. .

Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел - опазването на здравето ни.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

Маринов коментира мярката за проследяване на мобилните телефони на хора, поставени под карантина. И увери, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. Те са длъжни, при установяване на нарушение, в срок от 24 часа да уведомят компетентния съд. Ако той не даде разрешение за използването на информацията, тя трябва да бъде унищожена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във