Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев няма да затваря болници в Северозападна България

Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно на срещата между здравния министър Кирил Ананиев и директорите на областните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана.

В болницата във Враца дори се предвижда откриването на отделения за инвазивна кардиология и съдова хирургия. По думи на Ананиев се водят разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият му приход е под запор от кредитори, поради което се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница са кадрите, но няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплати на медиците. Поставена е цел да се подсили и мотивира персоналът, така че лечебното заведение да може да извършва по-голям обем дейност. 

Без просрочени задължения работи и болницата в Монтана. В нея не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Планира се и увеличение на възнагражденията.

Припомняме, че миналата седмица здравният министър заяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е минавало и през ума" да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във