Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев: Медицинските сестри са в правото си да протестират

 Кирил Ананиев заяви пред bTV, че срещата с медицинските сестри, която се проведе на първи март, е била конструктивна.

Министърът отбеляза, че на въпросната среща се е установила значителна разлика в заплащането на труда на специалистите в областта на здравните грижи в различните болници, тъй като всяко лечебно заведение провежда собствена  политика на базата на вътрешно изградени правила.

Ананиев заяви, че не смята това за справедливо, но проблемът е, че няма ясни правила за формиране на работната заплата, които да важат за всички болници. Той изтъкна, че неговото предложение е да се разработи методика, която да се прилага във всяка едно лечебно заведение.

Относно предстоящия протест на медицинските сестри днес Ананиев заяви, че това е тяхно право. Той обаче постави акцент върху това, че вече е постигнато съгласие до няколко седмици да се разработят съвместно въпросните правила за формиране на работните заплати и необходимите материали да се внесат в Министерския съвет.

Здравният министър сподели, че въпреки че първоначалната идея е била тези механизми да се прилагат в държавните и общинските болници и тези със смесено участие, по искане на здравните работници, се обмисля възможността те да се приложат и при частните. Според Ананиев самите частни здравни заведения биха имали интерес да се определят ясни правила за формиране на работните заплати.

Той заяви, че първо трябва да се види как работи въпросната методика, а след тогава да се говори за размера на финансирането за поставените цели.

За промяната в Закона за съсловните организации Ананиев обясни, че тя зависи от решението на парламента, където вече е постъпило такова предложение.

В отговор на въпроса дали подкрепя протеста на медицинските сестри, министърът изтъкна, че още от началото е заявил, че уважава техните претенции и оценява ролята им в здравеопазването.

Ананиев обобщи, че медицинските сестри искат  да има предвидимост в тяхната работа - по отношение на доходите, квалификацията и условията на труд.

Минитърът категорично отрече да е имало натиск спрямо протестиращите.

,,Аз не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират'', заяви той и обясни, че случаят от "Пирогов" е случаен.

Той подчерта, че най-важното в момента е хората от всички региони в страната да имат равностоен достъп до здравни услуги. По негови думи обаче държавата няма право да опрощава дълговете на болниците, защото те са търговски дружества.

Запитан за случая с такса "стол" в пловдивска болница, Ананиев посочи, че това е неправилна практика, тъй като всичко, свързано със задължителното здравно осигуряване, е осигурено като финансов ресурс от държавата.

Министърът добави и че сградният фонд на много от болниците е в лошо състояние, поради което негов приоритет е да се увеличат инвестиционните разходи, за да се подобрят битовите условия.

,,Това не става за един ден.'', обясни той и допълни, че 18 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на достъпа до медицински грижи, други 10 млн. лева ще отидат за отдалечените болници в труднодостъпните райони, а останалите 2 млн. лева - за психиатричните звена. Отделно ще бъдат отпуснати 6.5 млн. лева за подобряване на базата в психиатриите.

,,Правим всичко възможно да не се затварят болници.'', увери Ананиев.

По отношение на въпроса с болница "Лозенец", министърът потвърди, че се е отказал от идеята тя да се превърне в педиатрична клиника. Заведението ще продължи да бъде университетска болница, но ще се преструктурира като търговско дружество, обясни той.

По думи на Ананиев близо 24 млн. лева от дълговете на болницата са поети от държавата.

Относно въпроса с ТЕЛК Ананиев посочи, че по негови данни около 8% от хората с увреждания са ощетени от промените в Наредбата.

,,Дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме.'', подчерта той.

Министърът заяви, че в момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на Наредбата, която подлежи на обществено обсъждане.

Предвижда се основното заболяване да бъде намалено на 50% и повече, а не на 80%, както досега, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали заболявания над 50%, обясни Ананиев.

Той призна, че действително са установени пропуски. Настоящите промени обаче се правели по предварителна договорка, сключена с хората с увреждания, а не под натиск.

Министърът посочи и че информационната система на експертната лекарска комисия вече е почти готова. Според него тя ще повиши контрола и ще намали случаите за злоупотреби. Министърът предвижда до края на годината да се въведе и електронното здравно досие.

Относно лечението на деца в чужбина, Ананиев заяви, че тази дейност ще се поеме от НЗОК от 1 април. Всички права на децата по линията на Фонда за лечение на деца ще бъдат запазени, а капацитетът на НЗОК ще ускори процеса на движение на документите и на лечение на децата в чужбина, увери той.

Според него обявеният от пациентски организации "Задено с теб"  вот на недоверие към това решение е неоснователен. Ананиев изрази мнение, че с преливането на Фонда към Здравната каса не само ще се запази качеството на работата, но и ще се надгради, тъй като НЗОК е единна точка, която осъществява контакт с най-добрите клиники в Европа.

Министърът съобщи и че размера на средствата за дългове към чужди каси е увеличен на 130 млн. лева. Той прогнозира, че по този начин до 2 години всички подобни задължения ще бъдат изчистени.

Ананиев посочи, че вече 4 клиники у нас са готови да извършват лечение на Спинална мускулна атрофия, като в Александровска болница това можело да стане още от днес.

Според министъра белодробни трансплантации ще могат да се извършват и в България към края на 2020 г. и в момента български специалисти се обучават в Австрия за целта.

В заключение Ананиев посочи, че хората ще преценят дали експериментът финансист да се занимава със здравеопазване, е успешен.

,,Аз разчитам много на лекарското съсловие, само заедно можем да постигнем промяната.'', категоричен бе той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във