Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев издаде заповед с условията за посещение на паркове

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за посещенията на градски паркове и градини. За предстоящото отваряне на парковете, но при определени условия, по-рано днес съобщи премиерът Бойко Борисов.

Със заповедта на здравния министър се разрешават посещенията на градски паркове и градини на следните лица:


  • деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;

  • собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането и излизането от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки, и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общините следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във