Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев: Хората в НАП не са некадърни

"Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, нито материалите, които са подготвили, са били с пропуски и неверни неща". Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев във връзка с решението на Софийския административен съд, което преди седмица отмени три запора върху имущество на фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Ананиев взе участие в петъчния парламентарен контрол. По настояване на БСП той предостави информация за постигнатата събираемост на дължимите такси от хазартния бизнес за периода 2015-2019 г. От думите му стана ясно, че 8 милиона от общо дължими 700 милиона лева държавни такси от хазарта са събрани за хазната.

Към 8 август по сметката на комисията не са постъпили никакви суми. Според БСП приходната агенция е събрала "трохи", а актовете ѝ "падат" в съда.

Социалистът Румен Гечев поиска министърът да даде обяснение как се е стигнало до съдебното решение, че запорите са били "наложени механично", а директорът на НАП в София не е имал нужните доказателства за тях. "Или са некадърни, или нарочно са допуснали това", каза депутатът.

"Въпрос на съдебно производство. Водят се дела. Така е решил съдът, така е разпоредил и такова решение е взел. Не мога да обвинявам колегите си за тези неща, за които ги обвинявате вие. На базата на дейността на териториалните дирекции на НАП съществува и се издържа целият публичен сектор. И тази година, в условията на пандемия, те отново се справят по блестящ начин. Некоректно е да обвинявате колегите от НАП", противопостави се Ананиев.

Депутатът от БСП Крум Зарков попита финансовия министър каква помощ е оказала страната ни на засегнатите от фалита на застрахователната компания "Олимпик" българи, за да се защити интересът им пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между Българския и Кипърския гаранционен фонд.

Ананиев отговори, че Кипърският гаранционен фонд отказва да поеме плащанията на застраховани в чужбина, а Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция и е налице правен спор между двата гаранционни фонда. "В този процес правните възможности за съдействие от страна на българската държава и българските държавни институции са твърде ограничени и се свеждат до възможността за събиране и разпространение на информация, която би могла да бъде от полза на заинтересованите лица", обясни той.

Министърът посочи, че все още няма общо решение на Европейския съюз за компенсиране на ползвателите на застрахователни услуги в друга държава членка и че догодина Европейската комисия ще представи законодателни промени, които засягат обезщетенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във