Банкеръ Daily

Общество и политика

Ананиев доволен - бюджетът за 2021 г. бил насочен изцяло към националния интерес

Бюджет 2021 не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес - да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев в парламента след приемането на Закона за държавния бюджет на второ четене. Той благодари на депутатите за "конструктивния дебат в пленарната зала, за подкрепата и за критиките".

"Бюджетът е съставен в небивали до момента условия и борба за ограничаване господството на COVID-19 върху здравето на хората, социалния и икономическия им живот", отбеляза министърът. По думите му правителството е наясно с притесненията на хората и бизнеса. "Бюджет 2021 е нашият адекватен и икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат", добави той.

Министърът е категоричен, че бюджетът за догодина дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, в него са предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено.

"През 2021 постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата от 2017 г., както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование. Продължава да се увеличават парите за сектор образование - подкрепа както за педагогическия и непедагогическия персонал, така и за повишаване достъпа и качеството на образованието. Спазваме обещаното увеличение на минималната работната залата, доходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно" подчерта Ананиев.

Според него ресурсът за социалните системи за 2021 г. е на безпрецедентно високо ниво. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за отглеждане на деца, подкрепа за родители чрез данъчни облекчения, увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., увеличението на максималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лв., осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 процента и изплащане на добавка от 50 лв. за всеки пенсионер до март 2021 г.

Средствата за здравеопазване за следващата година също са рекордно високи, смята министърът. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за COVID-19, за изграждане на здравната информационна система и на националната педиатрична болница.

"Правителството работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, който залага интервенция в няколко области на политиката - зелената икономика с фокус към енергийната ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряване на свързаността на регионите в страната. Чуха се критики за размера на дефицита и спекулативни твърдения за дълга", каза Ананиев, допълвайки, че ако страната ни не бе в условията на коронакризата, фискалната позиция е щяла да бъде значително на по-ниско ниво.

Финансовият министър не пропусна да се похвали, че "дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във