Банкеръ Daily

Общество и политика

Анализ на НОЩ и правителството иска Кацаров

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров поиска от Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) да извърши анализ на здравното обслужване на населението в периода на епидемията, причинена от COVID-19.

В срок от 30 дни трябва да се анализират действията на правителството и на Националния оперативен щаб по време на епидемията, както и да се представи анализ за посочения период на конкретните действия, свързани с COVID - 19 на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, дм. и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

Министърът иска и да се определят преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID-19 върху регистрираната смъртност.

На националния център се възлага още да анализира дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Освен това ще проследи и оцени ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във