Банкеръ Weekly

Общество и политика

АМЕРИКАНСКО ЛОБИ ОБЪРКА КОТИРОВКИТЕ НА ХИМКО

Едва ли на дългата поредица празници и именни дни се дължи еуфорията, която се забеляза на БФБ след началото на Новата година. Но с отминаването им оживлението също стихна и това доведе до поевтиняване на редица книжа, които допреди две седмици бележеха рекорден ръст на цените. Все пак на блоковия сегмент на борсата бяха регистрирани цели седем транзакции и големината на сменилите собственика си пакети беше между 20 и 35% от капитала на предприятията.
Показателно за общите пазарни тенденции беше движението на книжата на Кремиковци. След като на 13 януари стойността на акция от металургичния завод се оценяваше на 0.85 лв., в петък единствената сделка за седмицата бе сключена на цена 0.62 лева. Ножицата между офертите за покупка и продажба в края на деня остана доста широка, така че е трудно да се прогнозира дали цената ще се запази и занапред. Продължи и тенденцията за поевтиняване на акциите на Нефтохим. В понеделник книжата на бургаската рафинерия се продаваха по 12 лв. едната, а в четвъртък те паднаха до най-ниското си равнище за периода от 11 лв. за акция. Все пак по време на последната борсова сесия за седмицата бе постигната лека корекция до 11.50 лева.
С нови 3% поевтиняха акциите на Солвей-Соди. Интересното е, че най-високото ниво по тази позиция от 11 лв. бе постигнато в петък. Тази седмица специалистите очакват ново понижение на котировките на содовия завод. Основание за това им дава фактът, че в края на периода останаха неудовлетворени поръчки за продажба при цена 10.90 лв. за книга.
Акциите на Химко достигнаха номиналната си стойност от един лев. Това стана по време на борсовата сесия в сряда. Изтъргувани бяха 2700 книги от врачанския торов завод. През изминалата седмица американският посланик Ричард Майлс лобира пред вицепремиера Петър Жотев в полза на Ай Би И Трейд (IBE Trade). Той представи писмо на американски сенатори, според които въпросната компания е законният собственик на Химко. Жотев обаче заяви, че държавата няма да се меси в спора между управляващата сега дружеството фирма Ай Би И Транс Ню Йорк (IBE trans of NY) и Ай Би И Трейд. Според него решение на казуса трябва да бъде взето от американски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във