Банкеръ Daily

Общество и политика

Американски учени с интерес към радиоизотопи, разработени в БАН

Делегация от десет американски учени от Националната научна фондация (National Science Foundation) посети Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. На срещата бяха представени научната инфраструктура и дейността на учените от института с цел реализиране на бъдещи общи проекти.

Обсъдени бяха възможностите за съвместна работа и научни изследвания при производството на радиоизотопи за медицински приложения. Заместник-директорът на института проф. Димитър Тонев представи проект за изграждане на Национален циклотронен център, на базата  на циклотрон от типа TR24, произведен в Канада. Предназначението на този съвременен ускорител е да произвежда PET и SPECT-изотопи за диагностика и лечение на пациенти с онкологични заболявания, болестта на Алцхаймер, кардиологични проблеми и други заболявания.

Американските учени изтъкнаха като приоритет от голямо значение сътрудничеството при съвместните изследвания по ядрена физика и нуклеарна медицина. С оглед на изключителната полза за обществото от тези изследвания, те подчертаха, че проекти като реализирания от българския институт са важни не само за Балканите и Европа, но и за света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във