Банкеръ Daily

Общество и политика

Американски модел или български тюрлю гювеч

Изненадващо ДПС сервира ново 20 по въпроса за партийните субсидии. Всъщност предложението не е толкова изненадващо, тъй като от движението още след внесения от ГЕРБ законопроект за намаляване на държавната помощ за партиите от 11 на 1 лев за глас заявиха, че ще предложат нов модел за финансиране на политическите субекти. Изненадата дойде по скоро от това, че лично депутатът Делян Пеевски инициира премахването на субсидиите и замяната им с т. нар. отворен или американски модел – партиите легално да се финансират чрез дарения от юридически и физически лица.

От ГЕРБ, които в понеделник отказаха среща на БСП по темата, приеха поканата на ДПС и се съгласиха с предложения модел. Само че изрично подчертаха, че продължават да държат на субсидията от 1 лев на глас. Очевидно, защото тази идея е лансирана от премиера и лидер на партията Бойко Борисов и няма как да му счупят хатъра. Затова ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, както и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, се опитват да намерят някакъв "среден модел" – хем партиите да го дават по американски, хем да получават и по лев на глас от държавата. В тази връзка Менда Стоянова дори подхвърли идеята общините да давали безвъзмездно офиси и помещения, където да се приютяват партийците.

Не е ясно, защо промяната на досегашния модел на финансиране на политическите субекти тръгна да се прави в средата на годината и броени месеци преди местните избори? Вярно е, че покрай надвзетите от субсидиите пари избухна скандал, но в края на краищата беше приет закон партиите да върнат неправомерно полученото. И с това нещата можеха да приключат. Премиерът обаче изведнъж се сети за проведения преди три години референдум, иницииран от "Шоуто на Слави", предложи субсидия 1 лев и нескрито се закани: "Да ги видя какво ще правят". Тази не особено обмислена идея вдигна топката на ДПС.

И понеже ГЕРБ се озоваха в небрано лозе, поради набързо внесения и приет законопроект за 1 лев на глас, пък и заваляха обвинения, че искат да унищожат опозицията и малките партии преди кметските избори, те се видяха принудени да приемат предложението на ДПС.

Какво ще стане оттук нататък? Най-вероятно ще се пръкне поредното законодателно недоносче. Предложението бе направено в сряда сутринта и позициите на парламентарно представените партии по него още не са изяснени. Не са претеглени всички плюсове и минуси. Не е прецизирано кое как ще стане. Но още в четвъртък то ще бъде разгледано на бюджетна комисия, а в петък сутринта трябва да се гласува в пленарната зала. Както се вижда, време за дебати почти няма. И изобщо не е ясно дали ще остане финансирането от държавния бюджет или ще се приеме субсидията да е нула. Ще се разрешат ли даренията от юридически и физически лица, защото сега финансирането от фирми е забранено? Не е ясно дали ще бъде приет някакъв горен праг на тези дарения и какъв ще бъде той. Дали дарителите ще подписват декларации и пред коя институция за произхода на парите и въобще някой ще се интересува ли от това? Или депутатите умишлено ще си затворят очите? Има реална опасност в крайна сметка да се получи един тюрлю гювеч, смесващ различни модели на финансиране, като нито един от тях не е изчистен и изяснен. Защото:

- ГЕРБ държи на субсидията от 1 лев за глас плюс даването на безвъзмездни офиси от общините, но приема и даренията от фирми.

- БСП не приема модела чрез легални дарения и държи на държавна субсидия от 5-6 лева.

- ДПС настоява за нулева субсидия и отворен модел на финансиране чрез дарения от бизнеса, фирмите и физически лица.

- ВМРО също предлагаше държавна помощ за партиите от 5-6 лева.

- "Атака" каза: добре, нека намалят субсидията, но изявите в медиите да са безплатни. Ако пък искат американския модел – пак добре, всеки олигарх ще си има партия, която ще си финансира, а тя ще обслужва интересите му.

- НФСБ напомниха, че са подкрепили на първо четене субсидията да стане 1 лев за глас, но също поискаха да има и други легални източници на финансиране.

- "Воля" е готова да приеме и нула лева субсидия, нейният лидер е достатъчно богат, за да си издържа формацията.

Много е интересно как и къде могат да се срещнат тези разнопосочни виждания, за да се приеме модел, който да удовлетворява всички и партиите да са в състояние да провеждат нормалната си дейност. А и доколко обществото и политическата ни система са узрели за въвеждането на нещо като американския модел за финансиране? Или всеки един съмнителен и полулегален бизнес ще се легитимира, подпомагайки дадени политически субекти?

Facebook logo
Бъдете с нас и във