Банкеръ Daily

Общество и политика

Американски изтребители Ф-35 пристигнаха в база "Граф Игнатиево"

Американски изтребители Ф-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети. Военният министър Драгомир Заков обаче уточни:

"Те могат да бъдат и повече - може да има един, може да има два едновременно, може да са и три. Тези бройки могат да варират във времето".

Мисията на нидерландските Ф-35 у нас обаче беше предшествана от решение на българското правителство. А в него имаше ограничение за броя – 8 изтребителя, както и срок. Който по думите на Драгомир Заков ще бъде спазен.  

Но със сигурност страната ни ще бъде подпомагана от съюзници по различен начин.

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски Ф-35 у нас изпълняван „мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг“.

"Самолетите на Алианса рутинно работят заедно в Черноморския регион, за да усъвършенстват комуникационните умения и да подобрят оперативната съвместимост за бъдещи мисии", се посочва в съобщението.  

В края на май трябваше да приключи мисията на четири нидерландски Ф-35 у нас, но в настоящото съобщение се набляга, че американските изтребители са се присъединили към мисията на Нидерландия.

Пред БНР във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че има "много процедури, които позволяват презгранично използване на Air Policing, така че има много варианти".

И че "България ще продължи да бъде подпомагана. Няма да бъде оставена". 

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски Ф-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във