Банкеръ Weekly

Общество и политика

АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА НА МОСКОВСКИ МОШЕНИЦИ СЕ СГРОМОЛЯСА

Сътрудници на столичното управление на икономическата полиция в Москва задържаха шефовете на туристическата фирма Компания Бригитта, които се канеха да отмъкнат около 3.5 млн. щ. долара от собственици на престижни кредитни карти. Мошениците са планирали да осъществят напълно фиктивната лотария American dream, която би могла да им донесе 1.5 млн. долара. Съучастниците на шефовете на Компания Бригитта се издирват по целия свят.


Подготовката на тези далавери започва преди няколко години в САЩ и Канада, където се настаняват пришълците от Новосибирск Валерий Кротов и Василий Гаврилов (по молба на следствието фамилиите са променени). Те са приятели от деца и съученици. И двамата са завършили факултета за чуждестранни езици на Новосибирския университет. Излежалият двегодишна присъда в американски затвор за нелегален пренос на пари Кротов успява да убеди емиграционната служба, че е политически беглец от Русия и получава паспорт. В САЩ Кротов си създава обширни връзки с криминалните среди.


Гаврилов пък заминава за Канада. Но въпреки фиктивния си брак с местна жителка, той не успява да получи канадско гражданство.


Двамата приятели, които непрекъснато поддържат връзка помежду си, решават, че могат да забогатеят бързо, но само в Русия. През юни 1997 г. Кротов и Гаврилов се срещат в Москва и веднага купуват туристическата фирма Компания Бригитта срещу 450 долара. След четири месеца край спирка Академическая на метрото се открива и нейният офис. През това време фирмата вече е сключила договор с процесинговата компания United Card Service за обслужване на туристи. От нея Бригитта получава и съответното оборудване за изработка на кредитни карти и електронен POS-терминал за разчитане на данните от магнитните ленти. Интересното е, че фирмата се захваща да обслужва само притежатели на престижни кредитни карти VISA, Master Card и American Express.


През декември фирмата партньор от Русия вече попада в полезрението на службата за безопасност на United Card Service (UCS). Оттам са забелязали нарушенията в оформянето на плащанията. Сътрудниците на UCS споделят съмненията си с офицерите от столичното управление на икономическата полиция и решават заедно да проверят дейността на Компания Бригитта. Твърде бързо се установява, че фирмата изобщо не работи с клиенти от Русия, но в задграничните й сметки постоянно постъпват огромни суми. В същото време туристическата фирма непрекъснато отправя запитвания към западни банки за наличието на средства в кредитни карти, с които уж й се разплащат.


Оперативните работници решават да обискират офиса на Компания Бригитта. А тъй като той се намира в затворен и охраняван район, от икономическата полиция за всеки случай привличат към операцията частите със специално предназначение. Но до въоръжен конфликт не се стига.


При обиска полицаите изземат оборудване за изработка на фалшиви карти и база данни за заможни притежатели на кредитни карти. Въпросната информационна банка непрекъснато била попълвана с помощта на американски, полски и руски сътрудници на Гаврилов и Кротов. В хода на разследването се установява, че измамниците са се готвели да откраднат до края на 1997 г. 3.5 млн. долара от над 500 кредитни карти (до момента на обиска те са успели да заграбят само 70 млн. рубли). Идеята е следната: докато чужденците разберат, че се краде от сметките им в Москва, престъпниците благополучно да се скрият. За целта Кротов и Гаврилов предварително си купуват билети, с които смятат да летят за САЩ през януари тази година.


Следователите от икономическата полиция са установили, че за мошениците са работили сътрудници на повече от 15 банкови учреждения и над 200 чуждестранни фирми, застрахователни дружества, големи магазини и ресторанти от целия свят. Съучастниците преписвали номерата на кредитните карти на солидни клиенти и изпращали информацията на Кротов и Гаврилов. Имената на учрежденията засега не са разгласени.


По време на обиска в офиса на мошениците са били открити 150 хил. билета, с цена по 10 долара всеки, за фиктивната лотария American dream и много рекламни материали за нея. Билетите трябвало да се разпродадат в Москва по време на новогодишните празници. Сега следствието установява евентуалното участие на Кротов и Гаврилов в грабежи, бандитизъм, кражби и мошеничества, извършени на териториите на Полша, САЩ, Канада и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във