Банкеръ Daily

Общество и политика

Американска фондация дава 185 хил. долара за паметника на Бузлуджа

Американската фондация Getty дарява 185 хил. долара за изготвянето на план за консервирането на паметника "Бузлуджа". Българският паметник се нарежда сред десетте сгради за 2019 г., които фондацията ще финансира по програмата "Keep it modern".

Средствата, които се отпускат за монумента на  Бузлуджа, ще се използват за предпроектно проучване и идеен проект. За целта ще бъде създадена дигитална база данни, включително актуални чертежи. Идеята на програмата е да подпомага планове за реставрация и консервиране, които да послужат за пример, както и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма. Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни експерти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Паметникът Бузлуджа е избран за един от дванадесетте най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Признанието дойде през 2018 г. от независим експертен екип, част от програмата “7-те най-застрашени“. Организатор на програмата е водещата организация за културното наследство на Европа "Европа Ностра", с основен партньор Институтът на Европейската инвестиционна банка. 

"Бузлуджа" е най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България. Архитектурата му е описвана, като жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, а до паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора-Русе. Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци. След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във