Банкеръ Weekly

Общество и политика

АМЕРИКАНЦИТЕ ВЛИЗАТ НА ЗЕЛЕНА ПОЛЯНА В ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ

Нормалната практика през последните няколко години в развитите икономики е обединяването на компаниите от даден бранш. Затова бе въпрос на време появата и у нас на чуждестранен инвеститор като Кейбъл България например, който да се опита да уедри над 400-те кабелни оператори в страната. Вестник БАНКЕРЪ многократно е писал, че след падането в края на 2002 г. на монопола на БТК върху разговорите между фиксирани точки на базата на единна кабелна мрежа ще се появят конкурентите на телекомуникационната ни компания. Собствениците на Кейбъл са базираният в Ирландия инвестиционен холдинг Генли груп (Ganley Group) и американският инвестиционен фонд Гатамаунт партнърс (Gatamount partners). В ирландския холдинг основен акционер с 20% е американската Ричмънд груп (Richemont group), а в Гатамаунт партнърс главен съдружник е инвестиционната банка Голдман Сакс (Goldman Sachs).


Според председателя на борда на директорите на Кейбъл България Дон Де Марино важна роля в приватизирането на решението за инвестиране у нас е изиграло посещението в София на американския президент Бил Клинтън. Господин Де Марино е бивш заместник-министър на търговията в администрацията на Джордж Буш. Досега дружеството е инвестирало в закупуването на Юниън телевижън и Глобо. До края на годината американците имат намерение да вложат около 50 млн. щ. долара, за да изградят оптичен кръг, който ще свързва София, Пловдив и Варна. Очакванията са да се отворят 2000-3000 нови работни места. През следващите три години ще бъдат инвестирани още 150-200 млн. щ. долара.


Чуждестранните инвеститори влязоха у нас в средата на февруари чрез увеличаване на капитала на Юниън телевижън, на общо събрание, на което е присъствала само мажоритарната акционерка Денка Иванова - заяви за БАНКЕРЬ шефът на Евротур сат и миноритарен акционер в Юниън тв Явор Джиджев. - Тя притежава 80% от първоначалния капитал на дружеството и по закон има право да насрочва общо събрание. Останалите 20% са разпределени по равно между мен и Росен Илчев от Евроком. След това събрание капиталът на дружеството е увеличен от 50 000 на 50 000 000 лева. А увеличеният капитал е предложен и изкупен от едно-единствено лице - Кейбъл-България.


Според Джиджев от Кейбъл- България са предложили да изкупят неговите 0.01% по номинал, или за 5000 лева: Интересно ми е обаче дали те са купили и 80-те процента на Иванова по номинал и ако е така, как тя се е съгласила да участват в увеличението на капитала. Пак по думите на Джиджев Юниън тв има изградена мрежа от 50 хил. абонати, а той и Илчев са с претенции за общо 10 хил. от тях. В началото на преговорите Иванова спомена, че пазарната цена за абонатите на мрежата ни е 60 долара. Но тя искаше да преговаряме и за продажбата на Евротур сат, където няма участие. След категоричния ни отказ нещата се промениха и ние бяхме елиминирани по описания начин, обяснява миноритарния акционер..


Основното намерение на Кейбъл България е да доставя на клиентите си телевизионни програми и ИНТЕРНЕТ, както и всички свързани с информационната мрежа услуги с добавена стойност (видео по поръчка, платена телевизия,, мултимедия и т.н.). Единственото, което отсъства от листата им, е предлагането на обикновена телефонна услуга. По всяка вероятност американците ще включат и нея на 1 януари 2003 г., когато пада монополът на БТК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във