Банкеръ Weekly

Общество и политика

АМЕРИКАНЦИТЕ МОГАТ ДА СКАЧАТ, НО НЕК ЩЕ СЕ ЗАДЪХА

Проектът за рехабилитация на ТЕЦ Марица-Изток 3, в сътрудничество с американската компания Ентерджи пауър дивелъпмънт корпорейшън (Еntergy Power Development Corporation), започна да се разработва от средата на 1997 година. Независимо от оскъдните официални информации и периодично появяващите се негативни слухове преговорите бавно, но методично напредваха и на 14 октомври 1998 г. бе подписано споразумение между собственика на централата - НЕК, и Ентерджи за създаването на смесено предприятие. А на 16 април 1999 г. стана факт и договорът за учредяването на самия джойнтвенчър под името Енергийна компания Марица-Изток 3.
Първо възникнаха съмнения, че срокът за осигуряване на финансирането за проекта - 31 август 1999 г., не е спазен. След това от Държавната агенция за енергетика и енергийни ресурси намекнаха, че са поискали документите за допълнителен анализ. От икономическите параметри на проекта през миналата седмица живо се заинтересуваха и депутатите от енергийната комисия в Народното събрание.
Целият този интерес е напълно обясним, като се има предвид, че става дума за модернизирането на една от най-големите български енергогенериращи мощности и за защита на националните интереси в стратегически отрасъл като енергетиката. Но точно поради тази причина възниква и въпросът защо за рехабилитацията на централата не бе проведен търг?
Преди три години на посещение инцидентно пристигна група експерти от Ентерджи - обяснява дългогодишен високопоставен служител в Марица-Изток 3. - Те поискаха да разгледат централата, като представиха разрешение за това, издадено от шефовете на НЕК в София. Казвам инцидентно, защото групата пристигна не от столицата, а от Варна, където е оглеждала местната ТЕЦ. По-късно варненските колеги споделиха, че американците основно са се интересували дали е възможна директна връзка между ТЕЦ Варна и електропреносната система на Турция. След като разбрали, че връзката с южната ни съседка се осъществява единствено от ТЕЦ Марица-Изток 3, хукнали към нас.
Не може да се отрече, че американците са се ориентирали правилно. От доста време насам електропотреблението в Турция бележи средногодишен ръст с над 8%, местните централи се задъхват, а вносът на електроенергия не достига. Всичко това предоставя идеални условия за инвестиции в електрогенериращи мощности както в самата Турция, така и в съседните страни, с гарантирана бърза възвръщаемост на вложените пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във