Банкеръ Weekly

Общество и политика

АМЕРИКАНЦИ ЩЕ ФИНАНСИРАТ ПРОЕКТИ ЗА ТЪРСЕНЕ НА НЕФТ И ГАЗ

Два проекта за проучване на терени за нефт и газ ще представи Научноизследователският институт Геология и геофизика ЕАД пред големи американски инвеститори на международна конференция в Истанбул през месец май 1998 година. Форумът, в който ще вземат участие 13-те страни от черноморския и каспийския регион, е организиран от Американската агенция за търговия и развитие (TDА). На конференцията с надеждата да привлекат американски капитали ще бъдат представени между 50 и 60 проекта. Едно от условията на TDA е те да бъдат от четирите привлекателни за американските инвеститори области: проучване, добив и транзитиране на нефт и газ, производство на електроенергия, проучване и добив на минерални ресурси и транспорт.


Първият проект се отнася до слабо проучвани досега територии от Южна България - южните склонове на Източна Стара планина и Източна Средна гора. От геоложка гледна точка тези терени са много сходни със строежа на Скалистите планини в САЩ, твърди проф. Петър Боков, ръководител на отдел Нефто-газова геология в НИИ Геология и геофизика. В Скалистите планини са правени над 500 неуспешни сондажа, но едва след промяна на методиката на изследване са открити големи количества гориво. Със своето ноу-хау същите американски фирми биха могли да имат успех и у нас, твърдят геолозите.


Вторият проект обхваща дълбоководните райони - между 200 и 1500 м воден стълб в подножието на континенталния склон - в


българската икономическа зона на Черно море


Нашите геолози ще представят предложението си в два варианта - като самостоятелен български проект и като съвместно изследване на дълбоководните райони на България, Румъния и Турция.


Към тези територии наскоро прояви интерес френската компания TOTAL. На 25 ноември в нарочен факс директорът по инвестициите на компанията Мишел Лео поставя куп въпроси относно юридическите и финансовите условия при евентуално сключване на договор за концесия за проучване и добив на нефт и газ. TOTAL има опит в проучванията на дълбоководни райони от направените сондажи в делтата на р. Нигер, Западна Африка.


Че дълбините на Черно море са привлекателни за изследване, показват и действията на американската компания Арко в турската черноморска икономическа зона. Там вече започнаха приготовленията за извършването на дълбоководен сондаж при воден стълб 850 метра. Досега опити за търсене на нефт в дълбоководни райони са правени най-вече в Мексиканския залив.


Двата български проекта са одобрени по принцип от Кейтрин Кук, представителка на американската компания BOOZ, ALLEN HAMILTON, натоварена от TDI да направи предварителните проучвания на предложенията за американски инвестиции. До 22 декември проектите трябва да бъдат изпратени в писмен вид до централата на фирмата в САЩ. Представихме и проекти в областта на проучването и добива на рудни изкопаеми, но те бяха отхвърлени от американците - заяви проф. Боков.


Двегодишното проучване на


нефтогазовия потенциал на южния шелф


- между нос Емине и река Резовска, извършвано от Геология и геофизика ЕАД, приключи в сряда, 10 декември. То ще бъде защитено пред специална комисия на Националния геофонд на Министерството на околната среда и водите. Според геолозите прогнозните ресурси на южния шелф са около 80-100 млн. т условно гориво. Пак според тях най-интересни са два локални обекта- среща Ропотамо и срещу р. Резовска. Вместимостта и на двата е около 3-4 пъти по-голяма от откритото вече от Тексако находище срещу Галата. На практика това означава, че ако там действително бъде открито гориво, то ще е 3-4 пъти повече от това срещу Галата.


Прогнозните цифри


се базират на сеизмични изследвания, тъй като досега в южния шелф сондажи не са правени. Девет от извършените 11 сондажи в плитководните райони на Черно море на север от Емине (по времето на I лицензионен търг) са направени в неблагоприятни земни основи, показват анализите на българските учени. Освен това никой от тях не е и помислял, че може да се работи така - да се дупчи набързо, без да се извлича изключително ценната геоложка информация. Този извод бил потвърден и от специалистите на наследника на Юнион Пасифик в I блок - английската компания ММS. Като образец на висока научна прецизност се сочат единствено сондажите на Тексако и Ентърпрайз ойл. Твърди се, че Юнион Пасифик е направила само дупка в морето, а Бритиш газ от три сондажа са направили както трябва само един - първия и третия, завършили с аварии.


При тези изводи дори и вече сондираните блокове в северния шелф трябва да се предложат отново на големи фирми инвеститори, които, при по-внимателно реинтерпретиране на досегашните изследвания, биха могли да открият нещо значимо, смята проф. Боков. Геоложката информация показва, че там се крият около 80 млн. т условно гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във