Банкеръ Daily

Общество и политика

Алтернативният бюджет на опозицията е заявка за бъдещо управление

S 250 1eb59432 d72c 4721 b3e5 fcf48ee46d6e

„Алтернативният ни бюджет е бюджет на развитието, защото в него предлагаме освен финансиране на секторите, и промени в тях. Традиционно коалиция "БСП за България" и парламентарната ни група изготвя, представя и внася в Народното събрание алтернативен бюджет на правителството и управляващото мнозинство. Тази година управляващите представиха своя бюджет като повече от същото. Нашият бюджет е бюджет на развитието, защото в него предлагаме освен финансиране на отделните сектори, промените в тези сектори, които ще доведат до резултат, подобряващ благосъстоянието на българските граждани. Това заяви председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на представянето на алтернативния Бюджет 2020 на левицата в парламента. Тя посочи, че левицата залага няколко основни политики и промени. Първо – предлага се данъчна промяна, защото въвеждат първа стъпка към семейното подоходно облагане.

Лидерът на левицата коментира някои от акцентите в предложенията на БСП: „По време на кампанията за местните избори обещахме на хората, че ще направим предложение част от техните данъци да остават в общините. Затова внасяме предложение 1/5 от данъците върху доходите на физическите лица и част от ДДС да остават в общината“, заяви Нинова. Тя коментира и предложенията за промени в пенсиите - преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средно осигурителния доход от 2016 г. „Не може повече възрастните хора да живеят под прага на бедността“, категорична е Нинова.

Председателят на левицата коментира още предложената реформа в здравеопазването. Държавните и общински болници да не са търговски дружества, намаляване ДДС на лекарства, безплатни лекарства за деца до 14 години – са само част от алтернативните предложения на левицата. Относно образованието, БСП предлага да има един учебник по един предмет, който да бъде безплатен до 12 клас.

„Нашето предложение е - роля на държавата в икономиката. Тази роля да се осъществява чрез няколко фондове за инвестиции, както и „Фонд Северозапад“. Северозападът е изоставен регион, за който държавата трябва да предложи специални грижи“, коментира още Нинова.

Тя подчерта, че алтернативният ни бюджет е заявка за бъдещо управление. "Когато народът ни се довери и спечелим парламентарни избори, ще кажем, че ще правим това с държавата и го предлагаме вече трета година. Ние сме последователни, категорични, аргументирани. Бюджетът ни е социално ориентиран, гарантира икономическо развитие и е финансово е обезпечен“, заключи Нинова.

 Депутатът Румен Гечев посочи, че алтернативният бюджет на БСП гарантира растеж през бюджетни инструменти. „Когато се формира бюджет, той трябва да отговоря на няколко въпроса - решава ли въпроса с догонващия растеж предложеният от управляващите бюджет? Не го решава", категоричен е той. По думите му другите страни в ЕС залагат по-високи темпове на растеж, а нашето правителство се движи в обратната посока.

Гечев допълни, че предложенията на управляващите не решават въпроса със социалната поляризация и демографската криза. Те запазват плоския данък. С алтернативния бюджет, по думите на Гечев, от БСП предлагат решение на въпроса със социалната поляризация - не само чрез прогресивното подоходно облагане, но и с повишаване на инвестициите.

„Каква е ролята на държавата за икономическото развитие? Другите страни залагат  сравнително високи разходи. ГЕРБ предлагат да се движим надясно - към слабо развити африкански и азиатски страни, а ние - наляво, към Франция, Италия, Германия, бившите социалистически страни, които сега ни изпреварват“, каза още Гечев. Той коментира, че чрез политиката на доходите не само се предлагат решение на социални въпроси, но и управление на пазарното търсене. Народният представител припомни, че 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността и че левицата са разработили алтернативни политики, които да променят ситуацията.

Гечев изтъкна, че от БСП предлагат увеличение на средствата за майки - студентки, помощи за млади семейства, диференцирани ставки на ДДС. „Само България и Дания нямат диференцирани ставки. Така се стимулира потреблението и се улесняват семействата“, заяви той. Предложенията на левицата са данъците за лекарства да бъдат 9%, на продукти от първа необходимост - на 5 %.

„Този алтернативен бюджет е консултиран с експерти от УНСС и Стопанския факултет на Софийския университет“, отбеляза професорът. Пламен Милев обърна внимание, че алтернативният бюджет на левица съдържа цялостна и завършена политика за семейството, децата, младите родители – и този план възлиза на  890 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във