Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЛТЕРНАТИВАТА ПЪРВАНОВ ИЛИ СИДЕРОВ Е ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ НАС

Г-жо Мозер, как изглежда през вашите очи предизборната кампания и кои от кандидатите, според вас, имат най-големи шансове да отидат на балотаж?
- Според мен, Георги Първанов води доста уверена кампания, за което е облагодетелстван и от факта, че е действащ президент. Бих отбелязала, че не се свени да използва възможностите, които му дава неговият пост, най-малкото за да посещава колкото е възможно повече места в страната, за да се среща с максимален брой потенциални избиратели. За съжаление широката публика все още не е осведомена достатъчно добре за кандидата на център дясното пространство. Неговата кампания, не само по мое мнение, но и според хората, с които се срещам по места, някак си почти я няма, не достига до тях. Тя не трябва да се води само в София, където името на Неделчо Беронов е донякъде познато.
Той има моята категорична подкрепа. Аз съм казала, че ще гласувам за него, защото моята съвест не ми позволява друго. Господин Беронов е един достоен човек, заслужаващ подкрепа и от българския народ. Искрено ми се иска да вярвам, че ще стигне до балотаж.
А убедена ли сте, че това е реалистично?
- Това зависи как ще се използва времето, което остава до изборите. Дали ще се разгърне най-после тази кампания и хората ще осъзнаят колко е важно в края на краищата кандидатът на център-дясното пространство да постигне добър резултат.
Но не смятате ли, че ако все пак до втори тур стигне Волен Сидеров, а не Неделчо Беронов, донякъде и БЗНС-НС ще носи отговорност, защото не даде достатъчно ясен сигнал за позицията си в този важен момент?
- Аз съм казала, че за мен само Неделчо Беронов е кандидат на демократичната общност. Защото ние като организация имаме лош спомен за ролята, която изигра Георги Марков, сега също участник в предизборната надпревара. Навремето той попречи да се осъществи споразумението между БЗНС Никола Петков и СДС, което можеше да се превърне в историческо и да допринесе за по-ефективното провеждане на демократичните реформи. С изключително острите си приказки по наш адрес и особено чрез съдействието си за издигането на Георги Петров в СДС той допринесе за осуетяването на тази, подчертавам, историческа възможност пред нас. Затова не мога да гласувам доверие на такъв човек и да вярвам, че той може истински да милее за демокрацията.
Но мисля, че от известно време вече ние ясно сме си заявили позицията си. Затова не бих приела да носим отговорност. Причината за нашето забавяне е свързана с това, че искахме да се намери кандидат, който да бъде одобрен от всички в център-дясното пространство и да е по-известен в обществото. Но пак ще повторя - ние вече си казахме думата и се надяваме, че България няма да бъде изправена пред алтернативата Първанов и Сидеров, което би било позор за всички нас, особено в момент, в който стоим на прага на Европейския съюз.
А не беше ли по-скоро присъствието на отцепниците на Стефан Личев сред тези, които подкрепят Беронов, истинската причина за първоначално уклончивата ви позиция?
- Ето това е част от демагогията на тази предизборна кампания. Защото същите хора, които напираха преди да влизат в коалиция с БСП, побързаха да се наредят сред привържениците на кандидата на демократичната общност само и само за да търсят някаква легитимация на своите претенции към БЗНС. Това аз никога няма да го възприема като нещо добро за българския политически ландшафт. Пък и съм сигурна, че не са малко тези от тях, които всъщност ще гласуват за Първанов, а не за Беронов.
Струва ми се, че вие сте обидена на щаба на Беронов, защото представя подписа на нелегитимен земеделски лидер като Стефан Личев като подкрепа от формация членка на Европейската народна партия...
- Съвсем не съм обидена, а по-скоро съм учудена, че господин Беронов, който е опитен юрист, е приел подобно нещо. Защото това е организация, която не съществува в правния мир. Истинските членове на Европейската народна партия все още сме ние от БЗНС-НС. Учудва ме също и позицията на Иван Костов, който в продължение на години ми е говорил за обкръжението около Личев с неособено ласкави думи и дори е настоявал да се разграничим от тях. Впрочем той умее да използва хората, когато и както му е изгодно, но това едва ли носи дълготрайни резултати. Защото подобни хора не остават задълго предани на една кауза, а използват момента и после продължават да постъпват така, както им диктуват личните интереси.
Казвате, че е необходима нова визия на демократичното пространство с оглед членството на страната ни в Европейския съюз. Защо, какво имате предвид?
- Задачите пред нас ще бъдат много по-ясни и ще се наложи да загърбим досегашните междупартийни свади. Ще има да решаваме редица конкретни проблеми, произтичащи от членството, особено в областта на земеделието и бизнеса като цяло. Току-що присъствах на конференция за образованието по повод 15-годишнината от създаването на Нов български университет, на която ясно бе казано, че изоставаме в много сфери и особено в образованието. За жалост твърде много са хората, които не са осведомени за това, което ги очаква в Европейския съюз и нямат представа как да се подготвят за интегрирането си в него. А това едва ли ще допринесе за усвояване на средствата от еврофондовете и за наваксване на изоставането. Много голяма е отговорността на правителството за това състояние на нещата, защото въпреки обещанията си, то направи твърде малко за запознаване на обществото с реалните проблеми, пред които тепърва му предстои да се изправи. А вече няма време, това трябваше да стане досега. И когато хората масово започнат да се оплакват, че са разочаровани от Европейския съюз, едва ли ще бъдат прави. Причината ще е в неподготвеността им, вина за която носят правителствата, управлявали през последните няколко години.
Говори се, че дребните земеделски стопани ще са обречени в новите условия. Смятате ли, че за това има вина ДПС, което управлява земеделието у нас вече втори мандат, или се касае за обективни процеси, които са неизбежни?
- Не, пак става дума за нежеланието да се види за какво всъщност става въпрос. Вие сигурно знаете, че в Италия средният размер на земеделските парцели е около 60 декара, което не е много. Но там хората са се обединили в модерни кооперации. Същото е и във Франция, например в лозарските райони. Трябва да се разбере правилно тази идея за комасация на интересите, защото постоянното захранване на пазара изисква обединяване на производителите. Само така те биха могли да се противопоставят на произвола на разни прекупвачи. Модерното земеделско стопанство е съвсем различно и ако не бъде разбрано както трябва, хората едва ли биха могли да се възползват от възможностите, които им предоставя членството в Европейския съюз. Да, може да се говори за вина на ДПС, което особено в миналото правителство се справяше доста зле с управлението на земеделието. Неслучайно все още ги няма разплащателната и интервенционната агенции. Защото това има връзка с контрола върху еврофондовете за земеделието, а такъв закономерно все още липсва. Отсъства и административната мрежа, която е необходима за усвояване на тези фондове.
Как смятате, че ще повлияят резултатите от президентските избори за формирането на новия образ на демократичното пространство? Например какви са вариантите, в случай че Беронов и Николова не стигнат дори до балотажа?
- Положението едва ли ще бъде чак толкова трагично, защото президентът не е човек, който има някаква неограничена власт. Неговите правомощия са много ясно очертани, поради което ми изглеждат смешни обещанията, давани от някои от кандидатите. Истината е, че президентът нито може да разтури парламента, нито може да стане катализатор за нещо по-драстично. Лошото е, че ние се превръщаме в почти еднопартийна държава, тоест ключовите постове в нея принадлежат на една партия - БСП.
Очаквате ли все пак да настъпят сериозни трусове вдясно, които биха довели до образуването на нова десница около фигурата на Бойко Борисов и неговата бъдеща партия?
- Мисля, че такива трусове трябва да има и до голяма степен те са неизбежни. Всички искаме да видим какво ще направи господин Бойко Борисов - първо като кмет на София и после като основател на нова партия. Важно е кои ще бъдат хората, които ще се идентифицират с нея. Вече се знае, че имаме намерение да започнем преговори с други сродни партии и организации, за да видим как можем да измъкнем център-дясното пространство от сегашния застой.
Вашият коалиционен партньор в БНС Стефан Софиянски заяви, че е готов да си подаде оставката като лидер на ССД, за да даде път на млади хора, които да участват във формирането на новата десница след изборите. На 4-5 ноември предстои редовен конгрес на БЗНС-НС. Би ли могло да се очаква именно тогава да стане предаването на щафетата във вашата организация?
- Ние полагаме всички усилия, за да дадем възможност на по-младите хора в нашата организация да бъдат включени в местните ни структури, защото имаме нужда от тях. Тези кадри трябва да се изграждат. Добре разбирам за какво намеквате. За жалост, последните събития в нашите редици показаха, че някои хора не са заслужавали доверието, което им бе оказано в БЗНС-НС. Надявам се след тези президентски избори всеки да заеме точното си място. Общото заключение е, че определено трябва да се мисли по нов начин, за да се направи нещо конкретно за продължаване на влиянието на тази част от политическото пространство, която има най-голяма заслуга за реформите по времето на прехода. Затова на предстоящия конгрес ще обсъждаме стратегията за бъдещото развитие на земеделието у нас и как да инициираме изграждането на нов политически проект, който да бъде алтернатива на левицата и на нейните сателити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във