Банкеръ Daily

Общество и политика

Алое за всяка годишнина – закон в любовта на Дора Бонева

Картина на Дора Бонева

Днес – 16 април е денят на Българската конституция, а вчера се откри ретроспективната изложба на художничката Дора Бонева. Каква е връзката ли? Картина, на която е изобразена саксия алое. Както Българската конституция е основният закон на страната, така и подаръкът – картина на саксия с алое, е най-важният за началото на всяка следваща година семеен живот на Дора Бонева с поета Любомир Левчев. И така цели 63 години - до смъртта на Левчев през 2019 година.

Изложбата на Дора Бонева се открива не във връзка с деня на Конституцията, а с отминалия рожден ден на художничката - на 11 април. Дора Бонева навърши 85 години, от които 67 рисува.

Намерението на Марта Бонева - куратор на ретроспективната изложба и дъщеря на художничката, е да събере всички знакови творби на майка си. Но в галерията „Райко Алексиев“ в София няма място за толкова картини, а и много галерии в страната, които притежават творби на художничката, не са ги предоставили за изложбата. Марта Бонева ги оправдава – затворени са заради пандемията. От друга страна тя им е поставила нелека задача - много от картините са били по депата на галериите из цяла България.

Дора Бонева е искала да присъстват и по-стари, позабравени от нея картини. Налага се дъщеря й да реставрива някои от тях -  оставени в "архива" и пострадали от недотам подходящите условия на съхранение.

От Националната художествена галерия дори отказват да дадат една стара композиция на Дора Бонева, озаглавена „Дъждът“. И в изложбата присъства нейна реплика.

Друга картина, която Марта Бонева успява да извоюва и да реставрира, е „Западен парк“. На нея се вижда малката Марта, нарисувана права на балкона.

„Бяха ми изпадали краченцата от наводненията и аз я реставрирах – майка ми искаше да си я види вече възстановена“ – обяснява Марта Бонева. В изложбата тя присъства и с втори портрет – като малко русо момиченце. Има и портрет на сина на Дора Бонева и Любомир Левчев – Владимир Левчев, който споделя, че на него сякаш вижда сина си.          

Сред пейзажите и композициите от най-различни периоди са и портретите на сестрата на Дора Бонева – Лиляна и на нейните близки приятели – Вера Ганчева, Апостол Карамитев, Григор Вачков. Там е и нейният учител от Академията – проф. Дечко Узунов. Дора Бонева учи в един клас със Светлин Русев, Кристо Явашев, Генко Генков.

Една от първите работи, които ви посреща в галерията, е дипломната работа на Дора, която рисува когато е на 17 години -  „Балерини“.

От тази картина струи много светлина и трепет. Една балерина е с гръб към гледащия и всеки момент ще излезе на сцената. Така Дора Бонева е очаквала появата си на артистичната сцена. Макар че от какво ли точно се е вълнувала? Както пише изкуствоведът проф. Иван Маразов в уводните думи към изложбата, тя рисува цял живот, но „не за критиката, и не за публиката“, а „за да изживява“ - откровено и искрено. Защото само така може да се твори и обича повече от шестдесет години.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във