Банкеръ Daily

Общество и политика

"Алфа Рисърч": Сигурен втори тур на президентските избори

Общо 57 на сто от избирателите ще гласуват на президентските избори на 6 септември. С 6% по-малко ще пуснат бюлетина на Референдума на "Шоуто на Слави". Това показват данните от регулярното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено между 9 и 15 септември.

Агенцията прави три прогнози за президентските избори:

- Изборът на нов президент на България ще стане след втори тур.
- Силната конкуренция на леви кандидати (трима основни) няма да демотивира, а ще мобилизира избирателите им.
- Кой точно ще бъде кандидатът на ГЕРБ ще има по-голямо значение за изхода от балотажа отколкото при гласуването на първи тур.

В последните три месеца одобрението за работата на кабинета спада леко от 18% до 16%, а в оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията - нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

Сред министрите, вицепремиерът Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова продължават да се открояват като отличниците на кабинета. Позитивен тренд през периода регистрират спортният министър Красен Кралев, транспортният Ивайло Московски, енергийният Теменужка Петкова, а негативен – министрите на културата Вежди Рашидов и на икономиката Божидар Лукарски.  

Както показаха и предишните проучвания, хората имат силни очаквания към няколко министри с тежки и нуждаещи се от реформи ресори – образование, сигурност, правосъдие, здравеопазване. Сблъсъкът на множество разнопосочни интереси в тези сфери генерира противоречиво отношение и по-остра критика към дейността на образователния министър Меглена Кунева, вътрешния Румяна Бъчварова, здравния Петър Москов, правосъдния Е Захариева.

Доверието в институциите се запазва в рамките на регистрираното в няколко поредни проучвания ниско равнище.

С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39%.

Доверието в парламента продължава да е устойчиво ниско (8%). Аналогично е отношението към главния прокурор (10% положителни оценки).

Армия и полиция – две много важни с оглед на актуалната ситуация институции – се ползват с малко по-високо доверие. Армията (28% одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, но и тя е засегната от тенденцията на поляризация. В мнението за полицията отрицателните оценки (44%) чувствително преобладават над положителните (17%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във