Банкеръ Daily

Общество и политика

Алфа Рисърч: Радев отново е президент с близо 64% подкрепа

Румен Радев печели 63.9% процента според екзитпола на "Алфа рисърч". По този начин Радев е категоричен победител и печели втори мандат като президент. Опонентът му на балотажа - подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков печели 33% от гласовете.

Избирателната активност е 33.7 процента.

"Ако имаше някаква причина в нас, то нашите опоненти щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде друг. Хората се измориха от изори, от пандемия, от манипулации и режисирани скандали. И най-вече съкрушителната ни победа на първия туп успокои много хора и си казаха, че няма смисъл да гласуват, защото победата е ясна", бе първият кратък коментар на държавния глава Радев.

Румен Радев е получил най-значителна подкрепа от електората на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Гласовете за Герджиков идват най-вече от ГЕРБ. Той доминира и сред избирателите на ДПС. 

Най-мобилизирани за балотажа са били симпатизантите на ПП и на ГЕРБ. По-слаба е била мобилизацията сред ДПС, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане", отбеляза Боряна Георгиева от "Алфа рисърч".

Кои партии спомагат за победата на Радев

Мнозинството от хората зад „Продължаваме промяната“ са предпочели да гласуват за Румен Радев – 91%. 9% от тях са избрали Анастас Герджиков, сочат данните на "Алфа Рисърч".

96% от социалистите също са избрали Румен Радев, а останалите 4% са разделени между опциите Анастас Герджиков и не подкрепям никого.

89% от избирателите на „Има такъв народ“ са гласували за Радев на втория тур. 9% са предпочели Герджиков, а 2% не са подкрепили никого.

И гласувалите за „Демократична България“ са избрали Румен Радев – 70%. 22% са гласували за Анастас Герджиков, а 8% не са подкрепили никого.

89% от избирателите на ГЕРБ-СДС са гласували за Анастас Герджиков, 10% за Румен Радев, а 1% не са подкрепили никого.

63% от избирателите на ДПС са подкрепили Герджиков, 35% - Радев, а 2% не са подкрепили никого.

72% от избирателите на „Възраждане“ са подкрепили Радев, 21% - Герджиков, а 7% - никого.

"Премия от активните българи"

Румен Радев получи премия от политически активните българи. Тази премия лесно може да се превърне в кредит от обществото, защото той ще трябва да доказва не на хората от БСП, не на твърдата левица, но на по-активната част от обществото неща, които не успя да каже или докаже по време на предизборната кампания, заяви в изборното студио на bTV журналистът Асен Григоров.

Активната част на българското общество е готова за промяна, допълни Григоров. По думите му българското общество е допотопно общество в сравнение с това, което става около нас в Източна Европа, а да не говорим за Западна Европа и САЩ. „Трябва да се върви страшно бързо напред, към модернизация на всичко, което ни заобикаля, защото страшно много изостанахме“, отбеляза Григоров.

Радев запази доверието

Румен Радев запази своето доверие през последните 5 години, защото той чувстваше пулса на народа, каза Светлана Шаренкова от инициативния комитет, издигнал Радев за президент.

По думите й Румен Радев е спечелил, защото е научен да бъде честен, „да бъде до хората, да се отнася със съпричастност към проблемите на хората и да не заобикаля никой. Такава беше и кампанията. Аз не виждам друг политик, който може да събере пълни площади“, отбеляза Шаренкова.

Радев обедини народа, той не можеше да застане на страната на мафията, той спазваше Конституцията, допълни тя.

„Цялата власт беше концентрирана в ръцете на Румен Радев през последните 6 месеца и това, което видяхме, е какво: първо видяхме, че нарасна напрежението между етнически общности, които за 30 години се опитваме да интегрираме, и второ – видяхме, че невероятно много нарасна нежеланието на хората да участват в изборите. Има за какво да се замислим, не само ние, а и управляващите. Вторият мандат е и последен мандат, което означава, че се надявам президентът Радев да започне да мисли не за преизбирането си, а за бъдещето на България“, контрира Румяна Коларова от комитета, издигнал Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във