Банкеръ Daily

Общество и политика

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС пред „Продължаваме Промяната“

„Това са нагласи на старта на кампанията. Това не е финалът. Тепърва предстои да видим дебатите и комуникацията на политиците с избирателите, така че тази картина може и да търпи пренареждане. Но на старта на кампанията ние виждаме преднина от 5.9% на ГЕРБ-СДС пред „Продължаваме Промяната"

Това обяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в ефира на bTV, след което обясни:

„Последното наше проучване беше през юни месец - доста отдавна, когато имаше доста драматични събития. Току-що бе свалено правителството на Кирил Петков, имаше протести около парламента и тогава позициите, ако си спомняте, бяха силно сближени. Сега ГЕРБ-СДС  мобилизира около 1 процент, но спадът при „Продължаваме Промяната“ е съществен.

Именно „Продължаваме Промяната“ и БСП са двете политически сили, които търпят най-сериозни щети от действията на служебния кабинет, уточни Димитрова.

Социоложката отбеляза, че три от партиите са с много близки резултати според проучването на „Алфа Рисърч“.

„По принцип този път виждаме и много сближени позиции. ДПС, БСП и „Възраждане“ са в един тесен диапазон. По принцип знаем, че „Движението за права и свободи“ мобилизира избирателите си преди избори, спрямо предишни проучвания те имат известен ръст, но не толкова на привличане на нови избиратели, колкото поради факта, че те преди избори се мобилизират. Тук не сме отчели естествено и гласовете, които ДПС би получило от чужбина. Ние не знаем в какъв размер ще бъдат тези проценти, отбеляза Димитрова.

БСП и „Възраждане“ са буквално на една ръка - дори на по-малко от толкова. Динамиката е доста различна. При БСП имаме известен спад и по принцип едни по-сериозни затруднения, които се дължат на машинния вот за по- възрастните избиратели миналата година. За БСП ще е от ключово значение да убеди тези избиратели да гласуват,“ подчерта Димитрова.

Тя посочи, че „Възраждане“ са с по-млад и по-мобилизиран електорат, но някои от ключовите теми, по които те основно взимаха отношение - пандемията и маските, останаха по-назад в приоритетите на хората.

Социологът коментира, че „Демократична България“ много плавно подобрява позициите си. Димитрова посочи, че част от разочарованите симпатизанти на „Продължаваме Промяната“ се връщат към „Демократична България“.

„Освен това има и един много интересен политически ефект. Спомнете си миналата година - тогава „Продължаваме Промяната“ бяха най-диалогичните, най-ведрите. Именно на тях, след оттеглянето на Слави Трифонов от съставянето на правителството, се гледаше като на хората, които ще могат да изградят мостове. Сега „Продължаваме Промяната“ изглежда много по-радикализирана, по-крайна в атакуваща позиция.

Докато „Демократична България“ започна да изглежда по-консенсусна, носеща по-голяма отговорност за съставянето на правителство.

По отношение на "Има такъв народ" Димитрова заяви, че ИТН съвсем слабо са мобилизирали избирателите си, но при тях се наблюдава интересен феномен - те си съперничат с „Възраждане“ за избиратели. И от това как ще се разреши това съперничество, ще зависи дали ИТН няма да отпадне, или "Възраждане" няма да има шанса дори да изпревари БСП.

„Към момента имаме шест сигурни партии в парламента и две на ръба – „Български възход“ и „Има такъв народ“. За останалите всичко зависи от кампанията им“, завърши Боряна Димитрова.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във