Банкеръ Daily

Общество и политика

Алфа Рисърч: ГЕРБ с 23.5% от гласовете, ИТН - 22.3%

Първи екзит-пол на социолозите на "Алфа рисърч" за резултатите на партиите и коалициите на предсрочните парламентарни избори.

ГЕРБ-СДС събира 23.5% от вота, показват предварителните данни, които обаче не отразяват гласовете от чужбина.

Втора е "Има такъв народ" - 22.3 с на сто.

Фотофиниш се очертава и за третото място - между БСП и Демократична България с по 14.1% от гласовете. 

ДПС е пето с 11.7 процента.

Прагът за влизане в парламента прескачат "Изправи се, мутри вън" с 5.5%, а под него засега остават Патриотите (3.2%), "Възраждане" (2.3%) и "Българско лято" (1.3%).

Според първите данни за разпределението на мандатите в парламента ГЕРБ-СДС ще имат група от 62-ма депутати. "Има такъв народ" са с 59. БСП и "Демократична България" може да разполагат с равен брой депутати - по 37. ДПС вероятно ще има 31, а "Изправи се, мутри вън" - 14. 

Ако това разпределение се запази, т.нар. партии на промяната - ИТН, ДБ и "Изправи се мутри вън" няма да могат сами да съберат 121 гласа, необходими за съставяне на правителство, т.е. ще трябва да разчитат на подкрепа от т.нар. партии на статуквото.

"Изборите днес се характеризират с доста по-ниска избирателна активност, отколкото тези на 4 април. Дори да нямаме все още данни за вота в чужбина, в България са дали вота си не повече от 2 600 000 избиратели", посочи Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Според нея това е първа червена лампа какво означава повторението на избори за толкова кратко време с такава силна конфронтация и с една нарастваща умора у избирателите.

По думите й въпросът за това кой е първи стои открит, както е бил открит и в проучването на общественото мнение преди финала на кампанията.

Малка разлика, за момента ГЕРБ-СДС води. Дистанцията с ИТН не е особено голяма.

"Мобилизацията в резултат на доста силовите действия на служебното правителство, ремобилизация на ГЕРБ, доста силна в края на кампанията, те завършват кампанията с по-висок резултат, отколкото в началото, но пък инерцията от пробива, който беше направен на 4 април, е в полза на ИТН", каза  Боряна Димитрова пред БНТ.

Според нея изключително е интересна ситуацията и между БСП и "Демократична България".

"Нашето наблюдение на изборния процес показва, за по-малките населени места и за по-възрастното население, че БСП може би заедно с ДПС доста пострадаха от изцяло машинния вот. Онези, които отидоха до урните, не се затрудниха", каза още Димитрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във