Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЛЕН МАК ПОВЯХНА, ДОКАТО ЧАКА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Вече стана практика, когато за едно държавно предприятие бъде проявен прекалено настойчив инвестиционен интерес, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков и председателят на нейния надзорен съвет Асен Дюлгеров да започнат да си прехвърлят папки с документи в очакване на сигнали свише кой да бъде предпочетеният купувач. Поредният такъв случай е свързан с водещото козметично предприятие Ален Мак. Миналата седмица бе съобщено, че на 24 март 2000 г. надзорниците на АП са поискали от Желязков доклад за хода на приватизационната процедура. Всъщност тя се точи от средата на 1995 г. и бе проваляна на два пъти. При третия опит да намери купувачи за 51% от акциите на дружеството Агенцията за приватизация успя да събере три оферти. До определения срок - 21 март, тази година предложения отправиха консорциум между ЕПИК-България ЕООД (дъщерна на австрийската инвестиционна групировка EPIC) и испанската фирма Космогар (Cosmhogar), РМД-то Аленма и регистрираната неотдавна в Пловдив компания Магнолия 99. Досега обаче Желязков не е канил на преговори нито един от кандидатите. Миналата седмица нервите на някои от тях не издържаха. ЕПИК-България ЕООД и Космогар свикаха пресконференция, на която представиха дейността и финансовите възможности на двете компании. Подтекстът обаче бе да напомнят на ръководството на АП, че е крайно време да разгледа офертата им.


Изборът на Желязков и Дюлгеров едва ли ще е лесен. Шеф на РМД Аленма е сегашният изпълнителен директор на дружеството Антонина Хекимова. Тя не крие роднинските си връзки със синия лидер Христо Бисеров, но твърди, че воденото от нея РМД не очаква да вземе Ален мак за жълти стотинки. Г-жа Хекимова е директор на предприятието от края на 1997 година. През 1998 г. то реализира завидната за козметичния бранш печалба от 5.7 млн. лв. при продажби на стойност 62.7 млн. лева. Само за една година обаче оборотът на дружеството се срина на около 40 млн. лв., а нетната печалба за 1999 г. е в рамките на символичните 300 хил. лева. Така според повечето методи за оценка на действащи предприятия Ален Мак вече наистина струва жълти стотинки. Безспорно една от основните причини за неуспехите на мениджърския екип е кризата на руския пазар от 1998 г., но не може да се пропусне без внимание факта, че техните основни конкуренти от софийската Арома преодоляха този шок за броени месеци.


ЕПИК-България ЕООД кандидатства за Ален мак за втори път, но сега в консорциум с нов партньор. През 1998 г. офертата на инвестиционната корпорация бе подкрепена от унгарска козметична фирма и американски портфейлен инвеститор. В момента ЕПИК-България ЕООД притежава 10.9% от акциите на Ален мак и управлява пакет от още 11.4%, които са собственост на други лица. Това й осигурява присъствие в директорския борд.


Новите съдружници на ЕПИК-България ЕООД - испанската Космогар, имат добър опит в производството на козметика. Компанията е основана през 1967 г. и след няколко смени на собствеността сега е под прекия контрол на Ив Роше (Yves Rocher), която е и основен неин клиент. Освен това Космогар произвежда продукти, продавани под елитните марки Хелън Къртис (Helen Curtis), Сара Лий (Sara Lee) и др. Нормално бе директорът на компанията Алфредо де Диего Арозамена да похвали пред българските медии качеството на стоката си. Но е факт, че за миналата година продажбите на управляваната от него компания възлизат на 35 млн. г. марки. Те са реализирани с помощта на персонал от 135 души. По същото време Ален мак е произвел малко повече продукция, но плащайки на около 2000 души. Според изпълнителния директор на ЕПИК-България ЕООД Кенет Лефковиц, в случай че продадат на тях пловдивското козметично предприятие, по-голямата част от цената на сделката ще плати Космогар. ЕПИК възнамерява да остане портфейлен инвеститор. Програмата на консорциума за преструктуриране на Ален мак включва закупуване на нови производствени мощности и внедряване на продукти с по-високо качество, произвеждани по лиценз на реномирани западни фирми. Този вариант е добър за Ален мак, най-малкото защото ще намали зависимостта му от непредсказуемия руски пазар. Засега другите участници в надпреварата не са обявили своите инвестиционни намерения. Може би все още очакват старта на преговорите, а той се отлага за неопределено време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във