Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЛЕН МАК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ГОЛЯМ СКАНДАЛ, НО Е ДОСТОЕН ЗА БИТКА НА МАЛКИ СТРАСТИ

Преговорите между Агенцията за приватизация и работническо-мениджърското дружество за продажбата на 78% от активите на полиграфическия комбинат Димитър Благоев-2 ЕООД трябва да започнат тази седмица. Крайният срок за подаване на офертите за покупка на комбината бе 27 февруари, но единствените кандидат-купувачи се оказаха работещите в него. През следващите няколко дни работният екип от АП, отговарящ за сделката заедно с новия шеф на агенцията Захари Желязков, ще се срещне с представителите на работническо-мениджърското дружество. Едва след това АП ще вземе окончателното решение.


Интересът към полиграфическия комбинат бе значително по-голям през 1996 година. Тогава освен мениджърското дружество кандидат-купувачи на печатницата бяха Пресгрупа 168 часа и Дума прес. Но когато Агенцията за приватизация обяви минимална тръжна цена от 7 млн. г. марки за Редакционен корпус - Блок А, ентусиазмът на потенциалните инвеститори сякаш се изпари. След това се изредиха три безплодни търга, което принуди специалистите от АП да сменят тактиката и да предложат целия държавен дял на Димитър Благоев-2 за продажба чрез преговори с потенциален купувач. Любопитното в случая е как работническо-мениджърското дружество отново се е престрашило да участва в сделката при новата, и то доста по-висока цена - 17.5 млн. г. марки за 78% от акциите на комплекса? Дали предвидените в приватизационния закон облекчения са достатъчно основание за проявения кураж, или пак става дума за мистериозен финансов гръб? Запознати със сделката твърдят, че в този контекст доста често например се повтаря името на немската групировка ВАЦ.


Тази седмица Агенцията за приватизация ще трябва да определи кои от кандидат-купувачите за курорта Слънчев ден и пловдивските фирми Ален мак и Дружба са крайни победители в проведените публични конкурси. Най-апетитното парче сред изброените дружества се оказа курортният комплекс Слънчев ден. Оферти за 55% от активите му подадоха пет фирми. Сред тях освен работническо-мениджърското дружество на комплекса има наши и чуждестранни инвеститори. След като миналата година продажбата на курорта пропадна, а в района се активизираха и свлачищата, специалистите не очакваха особено голям интерес. Но явно исканите от АП минимум 5.7 млн. щ. долара за четирите хотела - петзвездния Палас, Марина, Мираж и Вероника, изглежда са приемлива цена за инвеститорите. На ухо обаче се говори, че процедурата по раздържавяването на Слънчев ден може да бъде помрачена, тъй като купувачът предварително е определен.


Минималната цена на предложените 51% от стъкларския завод Дружба според конкурсните условия е 14.8 млрд. лева. Интерес към сделката са проявили чуждестранни инвеститори. През миналата година 25% от пловдивското предприятие станаха собственост на фондове и граждани чрез масовата приватизация. Най-голям дял - 18.73%, тогава придоби ПФ Петрол и по-късно го продаде на либерийската фирма Киплинг за 4.573 млрд. лв. - по 76 684 лв. за една акция - твърде прилична цена за българските мащаби.


С интерес се очаква и крайният победител в наддаването за последния все още неприватизиран парфюмериен мастодонт - Ален мак. За него Агенцията за приватизация е определила 9.2 млн. щ. долара минимална цена. Срещу тази сума евентуалният купувач ще получи 51% от козметичното дружество. Трима са кандидатите, които очакват обявяването на резултатите от конкурса. Сред тях със сигурност не е спряганата доскоро като основен конкурент фирма Астера - мажоритарен собственик на козметичните предприятия Арома и Рубелла. Нейните мениджъри обявиха в печата, че не участват в наддаването за пловдивското предприятие. Ако бяха решили да го направят, трябваше да поискат благословията на Комисията за защита на конкуренцията, а такива постъпки, както твърдят оттам, няма.


Другият предполагаем участник - Орифлейм интернешънъл, също не е сред кандидатите за Ален мак. Наистина международната козметична компания е проявила интерес към пловдивското предприятие, но впоследствие е променила намеренията си. За сметка на това пък международен консорциум, включващ Европейската приватизационна и инвестиционна корпорация (ЕПИК), най-голямата унгарска козметична фирма Каола, американската инвестиционна компания Алфа, и мениджърският екип на Ален мак обявиха, че са едва ли не печелившият кандидат. Намеренията на консорциума са да изнася 70% от продукцията на пловдивската козметична фирма зад граница. Същевременно консорциумът предвижда да запази работните места в предприятието и да даде ход на сериозна инвестиционна програма, категоричен е Херберт Аутенгрубер, изпълнителен директор на ЕПИК.


На практика би могло да се каже, че Европейската приватизационна и инвестиционна корпорация вече е собственик на 7% от Ален мак. Тя е един от учредителите на ПФ Надежда, който по време на масовата приватизация успя да се пребори за пакет от книжата на пловдивското предприятие. Всичките 25% от акциите, определени за масово раздържавяване, се разграбиха още на първата тръжна сесия на цени от 1700 до 25 000 лева. Освен ПФ Надежда дялове от Ален мак успяха да получат още ПФ Доверие (15.35%) и отделни граждани със скромните 0.15 процента.


Без отговор засега остава въпросът кои са другите двама кандидати? Предположенията варират в твърде широк спектър - от руски и западни инвеститори до българска фирма фантом, зад която стоят интересите на небезизвестни наши икономически герои. Понеже в България предпочитаният маниер за общуване с журналистите е те да бъдат заблуждавани и насочвани в погрешна посока, от време на време се налага да предлагаме на нашите читатели и неофициалната информация, предавана на ухо между звани и незвани познавачи. Та в случая се споменават имената на чешката фирма Ер Еф енд Си, Драгадна - фирма на наша емигрантка във Франция, и фирми на други знайни и незнайни граждани, подвизаващи се в чужбина. Храна за най-различни предположения дава и фактът, че при провалилата се през миналото лято приватизационна процедура бяха предложени 47% от пловдивското предприятие, а сега те незнайно защо са се увеличили на 51 процента. Освен това акциите на Ален мак на извънборсовия пазар достигнаха 120 000 лева. Допълнително заплитат интригата непотвърдените слухове, че дивидентите, които ще се раздават за всяка акция от пловдивското предприятие за 1997 г., ще са 30 щ. долара.


Необходимо е да се отбележи, че всяко решение за предстоящата продажба на Ален мак може да се окаже предпоследно, тъй като има заведено дело за нередности около провалилата се първа приватизационна процедура. Варненската фирма Канотранс спечели напълно редовно през 1997 г. конкурса за раздържавяването на 47% от пловдивското предприятие, предлагайки 18.3 млн. щ. долара. Но тя така и не получи нищо. Никой не й предложи подписване на договора за продажба. Твърди се, че причината за несключване на сделката е по-скоро политическа, отколкото икономическа. Ход на приватизационната процедура бе даден, когато шеф на АП бе Веселин Благоев, а след неговата смяна с Александър Съботинов всичко замря. Отговор от Върховния административен съд по тази жалба все още няма и специалистите се въздържат да коментират евентуалните последици, ако магистратите признаят правата на варненското дружество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във