Банкеръ Weekly

Общество и политика

Александър Томов пак е чист като сълза

Александър Томов не е извършвал престъпления и не е източил нито "Кремиковци", нито ЦСКА. Това обяви тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Христина Михайлова и Алексей Трифонов. Съдиите потвърдиха присъдата на Софийския градски съд от февруари т.г., с която подсъдимите Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев бяха оправдани. Срещу четиримата бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи и машини. Тезата на прокуратурата беше, че вследствие на действията им от "Кремиковци" са били източени около 29 млн. лв., а от ЦСКА - 3.5 млн. евро.

Вече две съдебни инстанции са категорични, че престъпление няма. А просто прокуратурата не е разчела правилно фактите и е преценила погрешно напълно нормални търговски сделки. "Ако държавното обвинение беше анализирало задълбочено доказателствените източници, събрани още в досъдебната фаза на производството, то едва ли би се стигнало до мотивирането на теза за извършено престъпление от страна на подсъдимите Томов, Гарибов, Иванов и Бонев", написали са черно на бяло в решението си съдиите от САС.

Странното е, че по същото дело и при същите доказателства през 2011-а бяха четени осъдителни присъди, макар и само за двама от подсъдимите. Тогава Томов и Иванов получиха по девет години затвор на първа инстанция в Софийския градски съд. Впоследствие това решение бе отменено, а делото се върна за повторно разглеждане. И така се стигна до сегашния резултат. Той обаче не е окончателен, защото оправдателната присъда на САС подлежи на обжалване и пред Върховния касационен съд. А прокуратурата със сигурност ще се възползва от тази възможност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във