Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Симов за изключването на Гергов: БСП се изчиства

„Гергов взривява обстановката“. Така депутатът от БСП Александър Симов коментира пред БТВ „откритата рана“ на партията от много години насам. „Колкото и да си богат, колкото и да мислиш, че ти контролираш всичко и си феодализирал една област, БСП върви по правила и никой не стои над тях”, обясни решението за изключването от партията на пловдивския бизнесмен Георги Гергов говорителят на парламентарната група на левицата Симов.

Като проблем за цялата партия определи поведението на пловдивчанина Симов и посочи, че Гергов системно е показвал, че ценностно, идейно и политически по никакъв начин не принадлежи на лявото пространство. „Причината за изключването на Георги Гергов не е само една. Работна група на БСП обследва действията му и се установиха поредица от нарушения“, разясни говорителят на „БСП за България“.

Александър Симов изтъкна, че най-фрапиращото престъпване на нормите от Гергов е свиканото от него нелегитимно заседание на Областния съвет в Пловдив в разгара на пандемията. „Установиха се и подписани “присъстващи”, били в същото време под карантина. Представителят на Националния съвет на БСП е бил изгонен, за да не наблюдава какво се случва“, обяви депутатът.

Симов не спести критики спрямо заявеното отношение на Гергов към управляващите в периода на първото затваряне на държавата през пролетта на миналата година. „Когато ГЕРБ не предприеха никакви социални и икономически мерки спрямо хората, Георги Гергов заяви в интервю, че БСП на всяка цена трябва да подкрепя правителството и го похвали. Той критикува БСП, че била опозиция на действията на Борисов, вместо да припява на правителството. Тогава “Позитано 20” бе залят с протестни писма, в които се казваше, че е време Гергов да определи към коя пaртия всъщност принадлежи“, посочи левият депутат.

Припомняйки фактите Симов уточни реалността, оприличавайки Гергов на „повярвал си, че е феодал, който коли и беси“. „Около Гергов има една групичка около 20-ина души и той може да говори само от тяхно име. Тази групичка ще обяснява колко несправедливо е това решение. Пловдивските социалисти подкрепят решението на Изпълнителното бюро. Те не припознават Гергов като свой лидер”, подчерта говорителят на парламентарната група.

Социалистът с неприкрито възмущение попита реторично: „А какво да говорим за бизнес далаверите на Георги Гергов с управляващите?“

„Легендарна история“ нарече говорителят на парламентарната левица сделките на Гергов с властимащите и припомни: „Гергов получи от управляващите 43 милиона за въздух във Варна, за една дупка във Варна. Пряко съучастие на Георги Гергов с ГЕРБ. Подобно нещо отдавна създава напрежение в БСП – Пловдив“.

Друг аспект на провала на Гергов през годините, който съвсем не е на последно място, са резултатите на БСП-Пловдив, според Александър Симов. Той ги квалифицира като „трагични“ и изложи ретроспекцията на този крах. „През 2015 г. Георги Гергов, останал без изход, се кандидатира за кмет на Пловдив и остана пети. Организацията там отчита като „успех“ факта, че от пето е минала на четвърто място“, обясни левият депутат.

Симов бе категоричен, че "тези неща повече не могат да бъдат толерирани". "От години насам много социалисти в Пловдив постоянно се оплакват от проблема „Гергов“, който беше онази котва, която влачеше БСП към дъното. БСП е демократична партия, но системните погазвания на правилата не могат да бъдат толерирани”, допълни той.

Присъствието на хора с подобен профил като на Гергов в БСП е недопустимо, стана ясно от думите му. Симов недвусмислено заяви, че "фигура като Гергов не привлича симпатизанти и периферия, но нещо повече - той разгонва истинските социалисти”.  Той допълни, че твърдото ядро на БСП в Пловдив отдавна е в „разсипно“ състояние, тъй като хората отказват да гласуват за Гергов.

Социалистът отбеляза и че когато се бориш с паралелната държава, не можеш да търпиш проявленията на паралелната държава в своята партия. „Когато имаш желание да въведеш държава на правилата и на принципите, не можеш да търпиш безпринципността в собствените си редици”, посочи той.

Според Симов Гергов би се чувствал много по-добре в партията, която му е на сърце – ГЕРБ. „Действията му ясно го посочват. Той бе радетел за коалиция на БСП с ГЕРБ, бизнес връзките му с властта и подкрепата му за Бойко Борисов са очевидни. За Гергов е по-добре да отиде там, където принадлежи”, изтъкна депутатът.

Говорителят на парламентарната група на БСП подчерта, че решението на Изпълнителното бюро на БСП за изключването на Гергов от партията е процес на катарзис сред българските социалисти. „БСП се изчиства, БСП дефинира много по-ясно своя образ и започва да стъпва на принципна основа”, подчерта Симов.

Най-важната задача пред социалистите е да постигнат добри резултати на изборите, за да изпълнят своята програма и идеи, изведе приоритета пред Столетницата Александър Симов. Той обърна внимание и на това, че едва след парламентарния вот предстоят разговори за коалиционно партньорство, но те ще бъдат на база на идеи и програми.

На въпрос за предпочитаната дата от социалистите за предстоящите парламентарни избори, Симов припомни, че БСП ясно е заявила позицията си - президентът има законово право да назначи изборите, когато прецени за добре. Той акцентира, че БСП винаги е готова за избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във