Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Ненков обсъди икономическите последици от кризата с председателите на парламентарни групи от ЕНП

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков взе участие в 31-ата среща на върха на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти. Форумът традиционно се провежда в Европейския парламент в Брюксел, като сега за пръв път бе дадена възможност за видеоконферентна връзка заради пандемията от COVID-19.

Основният акцент в разговорите беше поставен върху борбата с икономическите последици вследствие на пандемията, както и върху преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство. При откриването на заседанието председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер подчерта колко е важно да се използва устрема за промяна и да се достигне до бързо споразумение по плана за възстановяване на Европа без излишна бюрокрация.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков призова за по-тясно сътрудничество между представителите на парламентарните групи на ЕНП в националните парламенти и благодари на заместник-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент, отговорен за връзките с националните парламенти, Евангелос Меймаракис за предоставената възможност да се обсъдят актуални въпроси.

По време на заседанието еврокомисарите Йоханес Хан и Маргаритас Схинас представиха детайли от предложения от Европейската комисия План за възстановяване на Европа, който има за цел да помогне за преодоляване на икономическите и социалните последици, причинени от пандемията от коронавирус и да стимулира на европейското възстановяване, опазвайки и създавайки работни места. В заключение Мишел Барние информира за напредъка по преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, като заяви, че се очаква завършване на процеса по време на германското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през втората половина на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във