Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Маринов: Служебният кабинет не се намесва в изборите

"Правителството маневрира между различни варианти. Някои от тях, които толкова ни ги хвалят сега, са чисто хипотетични. Все едно да ни подарят Айфеловата кула. Може да водиш разговори за някакви танкери, които браздят океаните, но тези танкери няма, както се изрази бившият премиер, къде да бъдат паркирани." Това каза в интервю за БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента Румен Радев, в момента съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По темата да се възобновят ли разговорите с "Газпром" и каква посока е възприело служебното правителство, Маринов заяви: "Това малко напомня вица за заека. Защо си с шапка, защо си без шапка – все бой. Има различия по въпроса кое е питомното и кое е дивото. Ще стане ясно, че всички разумни, ефикасни решения се разглеждат. Нищо не е отхвърлено априори."

По думите му "подходът е абсолютно еднакъв във всички ресори - какво се открива, и то не защото някой рови умишлено, а защото са се натрупали проблеми, зависи от това какво е вършено." "Смени има във всички ресори, проблеми се откриват навсякъде, но като че ли другите не вдигат толкова голяма патърдия", колкото Корнелия Нинова, смята съветникът на премиера.

Някои партии са решили да правят кампанията си чрез атаки към служебното правителство, а то няма да се явява на избори, отбеляза проф. Маринов. Той посочи, че "с разкриването на фактите за действителното положение" служебното правителство не се намесва в изборите. "Трябва да се каже какво е положението, за да няма недоразумения."

Експертът изтъкна, че Конституцията не е свещена крава, включително във връзка с института на служебното правителство, и не бива "да се притесняваме от каквито и да било конституционни дискусии". "Безсмислено е да се хвърля такъв сериозен въпрос във водовъртежа на текущите спорове и интриги" – така Маринов коментира заявките на президентската институция за конституционни промени, които впоследствие заглъхнаха и не намериха политическа изява.

За кабинета "Петков" той акцентира върху "невъзможността на правителството да заработи ефективно" и нервния прием на критиките, отправени от държавния глава. Запитан за охладняването на отношенията между бившето правителство и президента, Маринов каза, че "причината не е личностна, а в същността на политиката".

Попитан има ли затопляне в отношенията между ГЕРБ и Радев, той изрази мнение, че е "израз на много богата фантазия да се търси някакво партньорство или съюз между президента и ГЕРБ". "Този модел (ГЕРБ - бел. ред.) трябва да бъде премахнат, а не ъпгрейдван. Темата не се свежда до импровизирани персонални акции."

Според председателя на Стратегическия съвет на президента в последните месеци в прокуратурата липсва "силова провокативна активност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във