Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Йорданов призова сръбските политици да бъдат по-скромни

Евродепутатът от СДС и бивш посланик на България в Македония подчерта, че България е длъжна да бъде лидер на Балканите. Според него след скандалния случай с външния министър на Сърбия е редно страната ни ясно да заяви пред западната ни съседка едно по-твърдо поведение.

"Време е да кажем на Белград, че европейската интеграция на Сърбия ще започне, след като тази държава кандидатства за членство в НАТО. Разширяването на Европейския съюз на Западните Балкани е процес, който може да бъде успешно гарантиран само ако преди това държавите са гарантирали сигурността си“, посочи Йорданов пред БНР. Той е категоричен, че България не може да допусне до своите граници да има държава, която иска да се присъедини към Евросъюза, а в същото време е тотално проруски настроена.

По повод предстоящия избор на председател на Европейската комисия Йорданов отбеляза, че от страна на ЕНП няма проблем и всички ще подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Той поясни, че се чуват гласове от групата на социалистите и демократите, както и от някои по-крайно леви групи в Брюксел, които не са склонни да я подкрепят. Йорданов определи това като крайно непочтено, защото тогава изцяло ще се срине този пакетен модел, за който толкова се е говорило. "Не може социалистите да проявяват такъв двоен стандарт. Не може да не се спази правилото на водещия кандидат – партията, която е победила да има правото да издигне своя кандидат за министър-председател на Европа“, констатира още той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във