Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Йорданов: Изборите показаха тотален провал на всички проруски партии

S 250 c3e812fc 08f6 4df8 9dcf 2dcf2c4545fc
S 250 2110f548 2b03 4935 b2bb e0a7c1e8521d

Днес е един хубав ден за българската демокрация. Трябва да виждаме хубавите дни и да не се самоотричаме. 30 години демокрация имаме благодарение на СДС. Безспорно постигнахме успех. Европейските избори показаха, че все повече ще се разчита на коалиции. Това каза новоизбраният евродепутат от СДС Александър Йорданов на първата пресконференция на партията след изборите за Европейски парламент, съобщи репортер на "Банкер".

"У нас все още има партии обаче, които мислят, че сами могат да вземат властта в своите ръце. Изборите показаха, че всички проруски партии се провалиха тотално. Управляващата в момента коалиция затвърди мястото си в социалния живот. СДС помогна да се постигне убедителна победа срещу БСП. Винаги нашата цел е била да победим БСП. Отново влязохме в съюз, този път с дясноцентристка партия. Спекулира се доколко ГЕРБ е дясна партия, но това не го решават журналистите, а Европа. Неслучайно Манфред Вебер се срещна с ГЕРБ и СДС, не с някоя друга партия", коментира Йорданов.

Той подчерта, че се радва за избирането на Радан Кънев от "Демократична България" за евродепутат, въпреки че СДС са очаквали по-голям успех за тях. Александър Йорданов подчерта, че с богатата им предизборната кампания - много билбордове, плакати, са могли да постигнат повече.

"Ние нямахме такава кампания, дори нямаше един мой плакат" подчерта новият евродепутат.

Според него е необходимо да няма разминаване между начина на говорене в Европа и тук у нас. Йорданов също посъветва наследниците на комунистическите фамилии да бъдат по-скромни, когато се представят за демократи.

Лидерът на СДС Румен Христов подчерта, че най-важното е, че са  спрели похода на БСП към властта. 

"От СДС сме изключително доволни. Отново десницата запази своето преобладаващо мнозинство в Европейския парламент. В ЕП ще имаме седем представители на десницата - 6 от ГЕРБ и СДС и един от "Демократична България". Това означава, че България ще даде повече десни депутати, повече депутати в ЕНП, отколкото дава Холандия със своя десен премиер", обяви Румен Христов и посочи, че има потенциал СДС постепенно да започне да се възражда.

"СДС е най-старата демократична формация в България и има отново представител в Брюксел. Искаме да работим в групата на ЕНП преди всичко за повече интеграция, за обединена Европа, за членството на България в еврозоната и Шенген, обяви Христов.

Той отбеляза, че на последната си конференция СДС си е поставила целта българите да са европейски граждани с европейски доходи, за което също ще работи в ЕП. "Веднага бихте запитали как би станало това? То би могло да стане след като нашите представители в ЕП работят за запазване на средствата, които влизат като кохезионна политика в България и за разумно харчене", заяви председателят на СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във