Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Йорданов иска да подарим реакторите за АЕЦ "Белене" на Китай

Евродепутатът Александър Йорданов предлага страната ни да подари реакторите за АЕЦ "Белене" на Китай или Венецуела. "От свое име - аз съм категоричен противник на строежа на АЕЦ "Белене". Не можем да си играем с живота на хората в България заради преследване на икономически интереси. Този проблем не е нужен на България, която остана със 7 милиона души население. Ако зависеше от мен още утре бих подарил, дори не бих ги продал - а подарил руските реактори - на Китай или Венецуела", коментира Йорданов въпреки че бе избран за представител в ЕП от листата на ГЕРБ, които подкрепят реализацията на проекта. 

Запитан за различната му позиция от тази на управляващите, Йорданов посочи, че той се изказвал като гражданин, а не като евродепутат, избран благодарение на съюза между СДС с ГЕРБ. "Правителството е в правото си да прави каквото реши, а аз Александър Йорданов имам своето гражданско право да изразя своето мнение", добави той. 

В телевизионната му изява бе припомнено, че преди година той е критикувал премиера Бойко Борисов. Йорданов се измъкна, уточнявайки, че това била "градивна критика". "Трябва да свикнем, че няма политици, които са бронирани, запазени за политиката. Критиката задава музиката. Ако оставиш политика без критика, той много често може да се забрави. Конкретно премиерът Борисов е един успял политик. Когаро сме отправяли критика към него от СДС, и това което аз съм казвал може би, е свързано с несъгласие с определени политики. Трябва да разграничаваме критиките към човека от критиките към политиките. И Бойко Борисов не е брониран за критиката", коментира "синият" евродепутат

Facebook logo
Бъдете с нас и във