Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Андреев: Предстоящите избори ще са по-скъпи заради пандемията

Предстоящите избори ще бъдат по-скъпи заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Машинното гласуване ще струва около 43 милиона лева. Не се предвижда гласуване по пощата на тези избори, а за електронното гласуване - законодателят ще реши - ще се въведе ли то евентуално за следващите избори. Андреев коментира и подвижните секции за карантинирани.

"Не може без необходимите промени в Изборния кодекс да бъде допуснато гласуването на карантинираните, т.е. поставените под изолация поради заболяване или поради това, че те са били контактни, с подвижни избирателни кутии и ако не се въведат необходимите промени в Изборния кодекс и това са промени, които са свързани не само с един текст, а това са редица други текстове, свързани със сроковете, в които трябва да бъдат подавани заявления", заяви Андреев пред БНТ.

Той добави, че има въпроси, които стоят на дневен ред с оглед на живота и здравето, както на избирателите, така и на членовете на ЦИК. Те са свързани с провеждането на машинното гласуване и изискват усилието на всички държавни органи, за да могат да бъдат решени, така че да имаме доверие в изборния процес, защото това е същественият въпрос и основното предизвикателство, което стои е обществото да има доверие в провеждания изборен процес и резултатите от него.

"ЦИК ще организира изборите в момента, когато те бъдат насрочени. Този въпрос не стои пред ЦИК, тъй като ние като постоянно действащ орган и в момента се готвим за провеждането на изборите", посочи шефът на Комисията.

Той уточни, че има избран изпълнител за машинното гласуване, който трябва да подготви онази част от документите, необходими, за да може вече да бъде сключен договорът. "Една част от тях, в рамките на този процес вече бяха осигурени, предстои последните документи и гаранцията, която да бъде представена, за да може да се стигне до сключването на договори да започне изпълнението на самия договор", добави Андреев.

ЦИК е получила уверение, че машините ще бъдат доставени в срокове, които са съобразени с насрочването на изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във