Банкеръ Daily

Общество и политика

Александър Андреев е новият председател на ЦИК

Александър Андреев беше избран за председател на Централната избирателна комисия. В негова подкрепа гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и четирима независими. От БСП гласуваха "против", а ДПС не участва в гласуването.

Кандидатурата на Андреев е направена от неправителствената организация Федерация на независимите студентски дружества, а от ГЕРБ я припознаха като своя.

Новият председател на ЦИК досега беше член на комисията и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат заемаше поста по предложение на БСП. Вчера социалистите гласуваха "против" кандидатурата му в и парламентарната правна комисия.

Александър Андреев заема овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която, преди да напусне, възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи комисията с новите изменени задължения. 

Днес от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя той да отговори как ЦИК ще организира изборния процес. Тя припомни думите на Андреев от четвъртък, че много малка част от текстовете в Изборния кодекс се отнасят до машинното гласуване. Тя поиска Андреев да каже какво трябва да се промени в кодекса, за да може органът да си свърши работата. 

Червената лидерка поиска и отговори за това колко машини точно ще вземе ЦИК, дали ще ги наеме, или ще ги закупи и колко ще струва това на бюджета. 

Андреев заяви, че не може да отговори, тъй като ЦИК е колективен орган. А комисията ще приложи закона, какъвто е приет от законодателя. Подобен отговор новият председател даде и предишния ден на изслушването си в правната комисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във