Банкеръ Daily

Общество и политика

"Александровска" има терен за детска болница и без този строеж, смята арх. Петкана Бакалова

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“, коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на „Александровска” болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната посока“.

„Това е само една стъпка, макар и в правилната посока, от целия път, който трябва да бъде извървян, за да имаме истинска детска болница. Това означава анализ на нуждите, нова структура, промени в законодателството, промени в нормативната база, качествено задание, архитектурен конкурс - всичко това трябва да се случи, за да имаме истинска детска болница“, посочи тя.

Конструкторът на старата сграда заяви, че събарянето на настоящия строеж и започването на нов ще отнеме минимум 2 години. Бакалова от своя страна посочи, че само укрепването на стария строеж, по данни на голям немски концерн, би струвало около 500 лева на квадратен метър и би отнело над година.

На тази цена спокойно се строи нова сграда на груб строеж. Категорично укрепването на този строеж, с всички компромиси, които трябваше да търпим, ако бяха настанили националната педиатрия вътре, щеше да излезе по-дълго като срок и много по-скъпо“, убедена е архитектката. Тя допълни, че от инициативата „За истинска детска болница“ не са искали събарянето на стария строеж.

В нашето искане не е заложено събарянето на този строеж. Теренът на "Александровска" болница е достатъчно голям, за да бъде намерено архитектурно решение, което да удоволетвори нуждите на националната педиатрия и без да се занимаваме с този строеж. Вчера коментирахме възможностите и за други терени, които са подходящи. Премиерът "затвори" разговора до карето на "Александровска" болница, но това не означава, че ние няма още веднъж да изкоментираме други възможни решения, които може да се окажат и по-удачни. Колкото до терена на "Александровска" - той е достатъчно голям! Трябва преосмисляне на всички изоставени постройки там и съответно на терен, за да се намери най-доброто решение, но именно това е целта на един архитектурен конкурс“, обясни Петкана Бакалова.

По думите й дори и да бъде премахнат строежът, инсинераторът за биологични отпадъци остава на 20 метра, а това означава, че и той би трябвало да бъде премахнат, ако бъдещата болница се строи там. От инициативата са категорични, че съвременна нова болница може да има до 4 години – само 6 месеца повече, отколкото бе предвидено за завършване на строежа.

Новата болница не трябва да бъде търговско дружество, убедена е арх. Бакалова. Необходими са и специални промени в Закона за здравето. От инициативата са обсъдили с премиера по-редовни срещи в името на децата. „На няколко пъти – 5-6 пъти в рамките на този час, в който беше срещата, поставяхме въпроса (за граждански борд върху процесите), а може би и повече. Не беше даден категоричен отговор. Беше приета принципно идеята”, отбеляза архитектката. Тя обаче видяла със задоволство, че от Министерския съвет са отговорили на столичен вестник, че ще има такъв борд – обществен съвет – и от инициативата ще са част от него.

Инициативата „За истинска детска болница“ обаче не отменя насрочения за днес протест пред сградата на Министерски съвет въпреки вчерашната среща. „Протестът и подписката продължават, защото ние искаме да сме сигурни и да имаме гаранция за нашите искания. Докато не видим черно на бяло всички обещания, съответно правна форма, легитимни, няма как да спрем. Нашите искания са много и да - искаме да бъдат удовлетворени докрай! Още нещо - Камарата на архитектите в България взе решение да сезира Съда за правата на човека в Страсбург, защото Камарата не получи справедлив съдебен процес. Вчера коментирахме и това с премиера”, обясни още Бакалова.

Тя увери, че няма нищо лично в това, което правят. „Тази порочна практика на инженеринга - когато строителят решава какъв ще бъде проектът, той поръчва музиката, той я плаща и съответно никой не може да гарантира качеството и контрола на строителството - трябва да бъде прекратена в България, защото наистина я няма никъде другаде", изтъкна Петкана Бакалова.

"Приемаме факта, че в довършителните работи, детайлите, строителят може да има свобода, но всички трябва да сме наясно за какво си даваме парите - предварително и това става на база на проект. Никой не си поръчва къщата на инженеринг! Никой не дава на строителя 1 милион и да каже: „Направи ми някаква къща, както решиш, с 5 спални и нищо повече като изисквания“, защото в момента това представлява тази поръчка", коментира Бакалова.

„За да получим качествена архитектурна среда, за която ние да носим отговорност и да не сме обвинявани, че градовете ни приличат на гета, трябва да има съответните процедури, с които да бъдат събирани качествени проекти и това е само конкурсът, състезанието. Вчера казах на премиера: „Един архитект, дори и гениален, не може да направи 200 проекта, а един конкурс събира 200 варианта на едно решение“, посочи тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във